Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Türkiye, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün duruşmasına katılan konsoloslar konusunda ilgili elçiliklere nota verdi.
Hürriyet’in Reuters'e dayandırarak verdiği habere göre; Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, duruşmayı izlemeye giden bazı diplomatik ve konsüler temsilcilik mensuplarının "sürmekte olan bağımsız yargı sürecine müdahale anlamına gelebilecek ve tarafsızlık ilkesine uygun düşmeyecek şekilde sosyal medyada paylaşımlarda bulunduğunu" belirtti.
Söz konusu yetkililer, bu durumdan duyulan rahatsızlığın ilgili ülke temsilciliklerine iletildiğini söyledi.
Dündar ve Gül’ün Çağlayan Adliyesi’nde 25 Mart Cuma günkü duruşmasına Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Martin Erdmann, Hollanda, İngiltere, İtalya, Belçika, Avustralya, İsveç, Polonya, İsviçre, Almanya, Finlandiya, ABD ve Kanada Başkonsoloslarının yanı sıra diplomatlar da katılmıştı.
Erdoğan: Bunları başka yerde bir gün barındırmazlar
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Harp Akademileri’nde yaptığı konuşmada konuya ilişkin şunları söyledi:
"Bir ülkenin başkonsolosu, kalkmış, casusluk suçundan yargılanan bir gazetecinin davasına destek olmaya gidiyor, yetmiyor bir de kendisiyle yanak yanağa fotoğraf çektirip yayınlıyor.
“Bu kişi, hala ülkemizde görevini sürdürebiliyorsa, bizim alicenaplığımız, misafirperverliğimiz sayesindedir.
“Başka bir yerde, bu tür davranışlar sergileyen diplomatları bir gün bile barındırmazlar."
Erdoğan “Siz kimsiniz” de demişti
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı davanın duruşmasına değinerek, "Dün malum bir gazetecinin mahkemesi vardı. Bu yargılamaya katılanların durumu çok önemli. İstanbul'daki konsoloslar mahkemeye geliyor. Siz kimsiniz ya, sizin ne işiniz var orada?” demiş ve sözlerine şöyle devam etmişti:
“Diplomasinin de bir edebi, adabı var. Burası senin ülken değil, Türkiye. Sen konsolosluk binası veya konsolosluk sınırları içerisinde hareket edebilirsin, diğerleri izne tabidir. Bunlar kalkıp bu ülkenin içerisinde bir gövde gösterisini yapabilecek kadar haddi tecavüz edebiliyorlar" ifadelerini kullanmıştı.
Kalın: Konsoloslar iç işlere karışıyor izlenimi vermekten kaçınmalı
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bugün yaptığı açıklamada, Türkiye'de görev yapan konsolosların iç işlerine karışıyor görüntüsü vermekten kaçınması gerektiğini söyledi. Kalın, diplomatların yargıyı etkileme amaçlı görünebilecek davranışlara girmemesi gerektiğini dile getirdi.
Kalın sözlerini şöyle sürdürdü:
“Söz konusu sözleşmeler uyarınca diplomatik ve konsüler temsilcilik mensuplarının Türkiye’deki kanunlara riayet etmeleri ve iç işlerine karışıyor görüntüsü vermekten kaçınmaları da esastır.
“Dolayısıyla diplomatik ve konsüler mensupların Türkiye Cumhuriyeti devletinin ve halkının hassasiyetlerine özen göstermeleri yargıyı etkileme amaçlı görünebilecek ve iç işlerine karışılıyor izlenimi yaratabilecek davranışlardan kaçınmaları esastır."
Bozdağ: Kabul edilemez
Can Dündar-Erdem Gül duruşmasına katılan konsoloslora bir tepki de Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan gelmişti. Bozdağ, bu sabah Twitter’dan şunları yazdı:
* Bazı ülkelerin konsoloslarının yetkilerini/hadlerini aşması ve birlikte hareketle Türk yargısını etkilemeye çalışmaları da kabul edilemez.
* Türkiye,bir müstemleke değildir; bağımsız,güçlü ve de kudretli bir devlettir. Türk yargısı da Türk hakimleri de bağımsızdır.
* Konsolosların bu tavrı tartışmasız adil yargılamaya ve yargı görevi yapanlara baskıdır. Bu,hukukumuzda suçtur ve asla kabul edilemez.
* Türkiye'nin mahkemeleri de hakimleri de bağımsızdır. Kararlarını,baskıya göre değil anayasa,kanun/hukuka bağlı vicdani kanaatleriyle verir
* Mahkeme kararları, eleştirilebilir. Ama bu eleştiri, karar verildikten sonra yapılır. Karar sonrası eleştiri,haktır; yargıya baskı değildir.
Dündar: Dünyanın hukuksuzluğu izlemesi normal
Bursa 14. TÜYAP Kitap Fuarı’na katılan Can Dündar ise Erdoğan’a ve AKP’lilere şöyle cevap vermişti:
"Bizim konsolosların gelmesinde bir dahlimiz yok. Kendi inisiyatifleriyle geldiler. Ve fotoğrafları da kendileri çektiler.
“Dünyanın böyle bir hukuksuzluğu izlemesi gayet normal. Çünkü Türkiye’nin nereye gittiğini bütün dünya merak ediyor. Ve Türkiye’nin bir otoriter rejime doğru sürüklendiğini hepsi görüyor. Dolayısıyla bu duruşmaya özel bir önem veriyorlar. Çünkü buradaki hukuksuzluğun farkındalar.
“Elbette Türkiye’nin mensubu olmak istediği batı dünyası, kendi ilkeleri Türkiye’de geçerli mi bunu bilmek isteyecektir.
ABD Başkonsolosu da Erdoğan’ı ziyaret etmişti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1998 yılında şiir okuduğu için hakkında verilen 10 aylık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasından dört gün sonra dönemin ABD Başkonsolosu Carolyn Huggins tarafından ziyaret edilmişti.
Cumhuriyet’te yer alan habere göre, Huggins görüşmenin ardından ‘‘Demokratik yöntemlerle seçilen siyasetçilere yaptıkları konuşmalar nedeniyle verilen cezalar, Türk demokrasisine olan güveni zayıflatır’’ demişti. Dönemin ABD Dışişleri Sözcüsü James Foley de gazetecilere aynı sözleri tekrarlamıştı.
Erdoğan’ın cezasının Yargıtay tarafından onanmasının ardından kendisini ziyaret eden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Denetim Komisyonu Türkiye Raportörleri Andreas Barsony ve Walter Schwimmer, Erdoğan’ın durumunu Türkiye’deki düşünce suçu ihlallerine örnek olarak göstereceklerini açıklamıştı. (EKN)