Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda gerçekleştirilen törene Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, hekimler ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Diyarbakır Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Özcan Oğurlu 'nun önceki yıl İstanbul'da öldürülen Prof.Dr. Göksel Kalaycıoğlu için yazılan bir şiiri okuyarak açtığı törende saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı'ndan sonra Tabip odası Başkanı Dr. Adem Avcıkıran bir açış konuşması yaptı.
"Sağlık ocakları 10 bine çıkmalı"
Avcıkıran konuşmasında sağlık ortamındaki olumsuzluklardan, özellikle de "Sağlıkta Dönüşüm Programı"ndan söz etti.
"TTB ile birlikte sağlıkta dönüşüm adına yapılan uygulamalara itiraz ediyor ve karşı çıkıyoruz" diyen Dr. Avcıkıran, bu program çerçevesinde gerçekleştirilen Aile Hekimliği modelinin 1. basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesine yol açacağını söyledi.
Diyarbakır Tabip Odası Başkanı bu uygulamaların koruyucu sağlık hizmetlerinin tümden ortadan kalkmasına yol açacağını belirtti.
1961'de yasalaşan ve halen yürürlükte olan "224 sayılı" yasa gereği hizmet veren 6200 sağlık ocağının hizmeti gerektiği gibi vermeye yeterli olmadığını, bugün ocakların kapatılmaya başlandığını, oysa sağlık ocağı sayısının en az 10 bin olması gerektiğini vurguladı.
"Dönüşüm hizmeti pahalılaştırıyor"
Dr. Adem Avcıkıran, hekim ve sağlık çalışanlarının çalışma koşullarından ve yaşadıkları iş güvencesi yoksunluğundan söz ederek sürdürdüğü konuşmasında yapılan "dönüşüm"ün sağlık hizmetinin maliyetini arttırdığını da belirtti.
Konuşmasının sonunda bölgede yaşanan yerel sağlık sorunlardan da sözeden Diyarbakır Oda Başkanı "Şiddet ve çatışma ortamı sağlığı da olumsuz etkiliyor. Öncelikle bu ortama son verilmelidir" dedi.
Sağlık alanındaki sorunların çözümü için önerilerini dile getiren Dr. Avcıkıran konuşmasını yaklaşan Nevruz bayramının barışçı ve ılımlı bir ortamda geçmesini dileyerek tamamladı ve tüm hekimlerin 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutladı.
Diken: "Sağlıkta Dönüşüm" bölüyor
Toplantının ikinci konuşmasını Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Dr. İlhan Diken yaptı. Başkan vekili konuşmasında 14 Martların yaşanan sorunlar nedeniyle yıllardır "bayram" olarak kutlanamadığını söyleyerek başladığı konuşmasında ağırlıkla sağlık ocaklarının işlev ve yararlarını ortaya koydu.
Sağlıkta dönüşüm uygulamalarının sağlık hizmetinden yararlananları, hem de hizmet sunanları böldüğünü, bunun da "politik anlamda bir bölücülük" olduğunu söyledi.
Diken, hekimlerin temel etik kuralının "önce zarar verme" olduğunu hatırlattı ve gerçekleşen uygulamalar ve sağlığın ticarileşmesinin sonunda bu ilkenin "önce para kazan" şekline dönüştüğünü söyledi.
KOnuşmasının sonunda belediyelerin sağlık alanında yapmaları gereken işlerden söz eden Dr. İlhan Diken tabip odasıyla birlikte son dönemde gerçekleştirdikleri çalışmalardan söz etti.
Plaket töreni
Tabip Odası'nın 14 Mart etkinliğinde daha sonra meslekte 25 yılını dolduran hekimlere "hizmet plaketleri" TTB'nin Yüksek Onur Kurulu eski üyesi Dr. Mahmut Ortakaya tarafından verildi.
Daha sonra dallarında profesör ve doçent olanlara Akademik onur plaketleri sunuldu.
Toplantının sonunda ise geçen yıl yitirdiğimiz TTB Başkanı Füsun Sayek adına Diyarbakır Tabip Odası tarafından Dicle Ün. Tıp Fakültesi Öğrencileri arasında" düzenlenen "Dr. FüsUN Sayek proje Yarışması"nı kazananlar ilan edildi.
Yarışmanın birinciliğini Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Göçmen Aslan "Tıp Akademisi Öğrenci Kongresi" başlıklı projesiyle, ikinciliği Ömer Kardaş "Bir yudumdan çok şey olur" başlıklı projesiyle, üçüncülüğü de Önder Kartı "Yaşasın Çocuklar" başlıklı projesiyle kazandılar.(MS/NZ)