Fotoğraf: Nakliyat-İş
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Karaman Ermenek’te Has Şekerler Madencilik'e ait Cenne Linyit Ocağı’nda 12 ve Seba Maden Ocağı’nda da 8 gündür süren direnişte işçilerin çıkışı verildi.
Cenne Maden’de 12 ve Seba Maden’de de 7 aydır maaşlarını alamayan işçiler işten atmaların yasak olduğu bu dönemde İş Kanunu’nun 29. maddesi gerekçe gösterilerek işten atıldı.
TIKLAYIN - 40 madencinin ne maaşları ödeniyor, ne çıkışları veriliyor
İşçilerin ‘yüz kızartıcı suç’ anlamına gelen bu maddeden atılmış olması, tazminat haklarının gaspı, işsizlik sigortasından yararlanmama anlamına geliyor.
Olayı duyuran Bağımsız Maden-İş Sendikası işçilere firmadan gelen mesajı paylaştı.
İşten atma yasağı kocaman bir yalan” diyen Sendika “Seba Madencilik'te 7 aydır alamadıkları maaşları için İş Kanunu 34'e göre direnen üyelerimizi devlet kurumları tehdit ediyor, Hak-İş ve Türk-İş'e bağlı sendikalar tehdit ediyor. Patron direnen işçileri ahlaksız ilan edip işten atıyor” diye yazdı.
İşten atma yasağı KOCAMAN BİR YALAN!
— Bağımsız Maden İş (@bagimsizmadenis) September 10, 2020
Seba Madencilik'te 7 aydır alamadıkları maaşları için İş Kanunu 34'e göre direnen üyelerimizi devlet kurumları tehdit ediyor, Hak-İş ve Türk-İş'e bağlı sendikalar tehdit ediyor. Patron direnen işçileri AHLAKSIZ ilan edip işten atıyor. REZİLLİK pic.twitter.com/XC7ewcVBJo
Seba Maden'de direnen işçiler bugün yaptıkları video paylaşımında, bir araya gelip direniş başlattıktan sonra patronların ödenmeyen ücretlerini kapattıkları, fakat kendilerinin sadece ücretlerinin ödenmesini değil, çalışma koşullarının düzeltilmesi ve sendikalı olarak işe devam etmek istediklerini belirttiler.
İş Kanunu'nun 29'uncu maddesi |
Toplu işten çıkarma Madde 29 - İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir. İşyerinde çalışan işçi sayısı: a) 20 ile 100 işçi arasında ise, en az 10 işçinin, İşine 17 nci madde uyarınca ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır. Birinci fıkra uyarınca yapılacak bildirimde işçi çıkarmanın sebepleri, bundan etkilenecek işçi sayısı ve grupları ile işe son verme işlemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğine ilişkin bilgilerin bulunması zorunludur. Bildirimden sonra işyeri sendika temsilcileri ile işveren arasında yapılacak görüşmelerde, toplu işçi çıkarmanın önlenmesi ya da çıkarılacak işçi sayısının azaltılması yahut çıkarmanın işçiler açısından olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi konuları ele alınır. Görüşmelerin sonunda, toplantının yapıldığını gösteren bir belge düzenlenir. Fesih bildirimleri, işverenin toplu işçi çıkarma isteğini bölge müdürlüğüne bildirmesinden otuz gün sonra hüküm doğurur. İşyerinin bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı suretle faaliyete son verilmesi halinde, işveren sadece durumu en az otuz gün önceden ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirmek ve işyerinde ilan etmekle yükümlüdür. İşveren toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediği takdirde nitelikleri uygun olanları tercihen işe çağırır. Mevsim ve kampanya işlerinde çalışan işçilerin işten çıkarılmaları hakkında, işten çıkarma bu işlerin niteliğine bağlı olarak yapılıyorsa, toplu işçi çıkarmaya ilişkin hükümler uygulanmaz. İşveren toplu işçi çıkarılmasına ilişkin hükümleri 18, 19, 20 ve 21 inci madde hükümlerinin uygulanmasını engellemek amacıyla kullanamaz; aksi halde işçi bu maddelere göre dava açabilir. |
(HA)