Kolombiya'da okuduğu lisedeki su koruma ve çevre projesinde çalışan 16 yaşındaki Anyeli Gonzalez, "Bizi kulak verecekler; çünkü su krizinden en çok çocuklar etkileniyor. Eğer bugünden bir şey yapmazsak, gelecek kuşakların yeterli suyu olmayacak" diyor.
Çocukların Dünya Su Forumu, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), ABD merkezli Öğretmenler İçin Su Eğitimi (Project WET) ve Japonya Su Forumu (JWF) tarafından düzenleniyor.
UNICEF, güvenli su ve temel kanalizasyon hizmetlerinin eksikliğinden en çok etkilenenlerin çocuklar olduğunu belirtiyor. Bu sorun, dünya çapında 400 milyondan fazla çocuğu, eğitimden fiziksel gelişime, hayatta kalmaya kadar birçok konuda olumsuz etkiliyor.
UNICEF rakamlarına göre, kirli sulardan kaynaklanan ishal vakaları nedeniyle her yıl, beş yaş altındaki bir milyon çocuk ölüyor. Bir yılda karşılaşılan ishal vakalarının sayısıysa dört milyar.
Temiz suya erişim yoksunluğundan en çok etkilenen yoksullar. Sahra Altı Afrika'da doğan bir çocuğun ishalden ölme olasılığı ABD'deki veya Avrupa'daki bir çocuğa göre 520 kat daha fazla. Bölgedeki nüfusun yüzde 36'sınınsa kanalizasyon hizmetlerine erişimi yok.
Dünyada bağırsak parazitlerinden etkilenen çocukların sayısı 220 milyon; bu durum, normal gelişime ve düzenli olarak eğitim almalarına engel oluyor.
Dünyanın en yoksul ülkelerinde yaşayan kadın ve çocuklar, evlerine 20 litre su taşıyabilmek için, günde ortalama altı kilometre yürümek zorunda kalıyor.
"Özelleştirme yanlısı foruma alternatif: Suyu Savunma Forumu"
Dünya Su Forumu'na paralel düzenlenen bir başka etkinlikse, su hakkı savunucularının alternatif etkinliği, "Uluslararası Suyu Savunma Forumu".
Geçen hafta 4 bin eylemci , Mexico City sokaklarında yürüdü ve suyun özelleştirmesine karşı çıktı.
Dünyanın önde gelen su hakkı savunucularından, "Mavi Altın: Küresel Su Krizi ve Dünyanın Su kaynaklarının Metalaştırılması" kitabının yazarı, Kanadalı Maude Barlow, Dünya Su Forumu'nun yalnıza su kaynaklarının özelleştirilmesi için bastıran şirketleri temsil ettiğini söyledi.
Dünya Su Forumu, aralarında uluslararası su şirketlerinin de olduğu 300 ticari grubun temsilcisinin oluşturduğu Dünya Su Konseyi'nin, sivil toplum örgütlerinin, akademik kuruluşların ve Birleşmiş Milletler'in ortaklaşa düzenlediği bir etkinlik.
Ancak herhangi bir bağlayıcılığı yok. Bu yılki foruma katılmak için, katılımcılar 600 dolarlık bir kayıt ücreti ödüyorlar.
Suya yardımın yalnızca yüzde 12'si yoksullar için
Birleşmiş Milletler'in bu yıl yayınladığı " Dünya Su Kalkınma Raporu "na göre, su sanayisine yapılan resmi yardımlar, yılda ortalama üç milyar dolar. Bunun yanı sıra, Dünya Bankası'ndan borç olarak gelen bir buçuk milyar dolar da var.
Ancak, bu yardımın yalnızca yüzde 12'si en güçsüz gruplara aktarılabiliyor. Su politikalarının geliştirilmesine, planlara ve programlara ayrılan oransa yalnızca yüzde 10.
Dünyada herkese yetecek kadar su olmasına karşın, 1,1 milyar kişinin temiz suya, 2,6 milyar kişinin de temel kanalizasyon hizmetlerine erişimi yok. (TK/KÖ)
* Bu haberi, Tolga Korkut, IPS'ten Diego Cevallos 'un haberlerini özetleyerek derledi.