Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK), kreş ve ebeveynlik hakları için başlattığı "Çocuklar Kreşe Ebeveynler İşe" kampanyası kapsamında KESK'e bağlı sendikaların üyeleri işyerlerine çocukları ile birlikte gitti.
İstanbul, Diyarbakır, Adana, Antalya ve Samsun'da basın açıklaması yapan kamu çalışanları, kapatılan kreşlerin yeniden açılmasını, ebeveynlik izni hakkının tanınmasını istediler.
Kamu çalışanları çocuklarıyla birlikte eylemde
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önündeki basın açıklamasına kamu çalışanları çocuklarıyla birlikte katıldı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) 8 No'lu Şube Başkanı Hatun İldemir, iki gündür işyeri yönetimlerine kreş hakkı taleplerini dile getiren dilekçeler verdiklerini ve dilekçelerine yanıt verilmezse hukuki yollara başvuracaklarını söyledi.
Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Karahan, Türkiye'de kamu emekçilerinin çocuklarıyla birlikte işbaşı yaptığını belirtti, kreş talebi için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
KESK Adana Şubeler Platformu adına Güven Boğa, kreş ve ebeveyn izninin emekçilerin temel hakkı olduğunu söyleyerek, devletin bu konudaki sorumluluklarını yerine getirmesini istedi.
Ortak talepler
Basın açıklamasında kreş ve ebeveyn izninin çalışanların temel haklarından olduğunu vurgulayan kamu çalışanları, bu hakların engellenmesinin ise Anayasa'nın 10. ve 49. maddeleri ile uluslararası anlaşma ve sözleşmelere aykırı olduğuna dikkat çektiler.
Basın açıklamalarında dile getirilen ortak talepler ise şöyleydi:
* Kapatılan kreşler ihtiyaçlar göz önüne alınarak tekrar açılmalı. 0-6 yaş grubu çocuklar için en az 50 çalışanın bulunduğu işyerlerinde bebek bakım üniteleri ve kreşler açılmalıdır.
* 50'den az çalışanın bulunduğu işyerleri için ise çalışma alanına yakın, ortak bebek bakım üniteleri ve kreşler kurulmalı.
* Bu hizmet bütün çalışma alanlarında verilmeli ve kreşlerde yeterli sayıda uzman personel bulundurulmalıdır.
* Doğum izni sürelerinin bitiminden çocuğun ilköğretime başlayacağı süreye kadar geçen sürede ebeveynlerin (anne-baba) altı ay dönüşümlü olarak kullanabilecekleri iki yıl ücretli ebeveyn izin hakkı olmalıdır.
* Ebeveynler izin kullandıkları için sosyal ve özlük halklarında kayba uğramamalı; işyeri ve çalışma koşullarında aleyhte veya rızaları olmadan değişiklik yapılmamalıdır.
* Doğum sonrası, ebeveynlik izni süreci olan iki yıla kadar kadınlar nöbet, vardiya, mesai gibi fazla çalışmaya tabii tutulmamalıdır.
* Yukarıdaki bütün haklar evlat edinme durumları ile evli-bekâr tüm çalışanlar için geçerli sayılmalı.
* 657 sayılı kanundaki 4/B ve 4/C'ye göre çalışanlar kadroya alınmalı ve kaldırılıncaya kadar yukarıda sözü edilen bu iyileştirmeler kendilerine yansıtılmalıdır. (BB)