Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, ‘Barut ve Patlayıcı Maddelerle Silah ve Teferruatı ve Av Malzemesinin İnhisardan Çıkarılması Hakkında Kanun”da değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.
Havai fişeklerin satılması ve ithal edilmesinin yasaklanmasını öngören teklifin gerekçesinde; Sakarya’nın Hendek İlçesi’ndeki havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 7 yurttaşın yaşamını yitirdiği, kazadan birkaç ay önce denetim yapılmış olmasına rağmen kazada ciddi ihmallerin bulunduğu belirtildi.
Kazadan 6 gün sonra havai fişek fabrikasına ait patlayıcıların kontrollü patlatma amacıyla kamyondan indirildiği sırada yeni bir patlama meydana geldiği, üç jandarma personelinin yaşamını yitirdiği ve yine gerekli önlemlerin alınmadığı ifade edildi.
"Birçok kimyasal barındırıyorlar"
Havai fişeklerin toplum sağlığı ve ekosisteme zarar verdiği vurgulanan teklifite şu ifadelere yer verildi:
“Yıllardır eğlence malzemesi olarak kullanılan havai fişeklerin hem içerdikleri kimyasal elementler açısından hem de çıkardığı yüksek ses açısından vatandaşlarımızın sağlığına ciddi tehditler oluşturmaktadır.
Havai fişek türlerinin yapımında fare zehrinde bulunan baryum kullanıldığı gibi nitrat ve odun karışımı da kullanılabilmektedir. Ayrıca her havai fişek patladığında sülfürdioksit, karbondioksit, karbonmonoksit gibi havada asılı kalabilen maddeler serbest kalmaktadır.
"İnsana ve çevreye zarar veriyor"
Havai fişeklerin insana olan etkisinin yanı sıra çevremizdeki hayvanlara da ciddi etkisi olmaktadır. Oluşan yüksek sesten korkan kuşların yuvasını terk etmesinin yanı sıra bu yüksek ses yakında bulunan kuşlar için ölüm gibi ciddi tehdit oluşturmaktadır. Caretta caretta türü kaplumbağalar yumurtadan çıktıktan sonra denize gitmek için, göçmen kuşlar da gece vakti göç edecekleri yere ulaşmak için ay ışığını kullanmaktadırlar.
Ancak havai fişeklerin oluşturduğu güçlü ışık hayvanları yanıltabilmekte ay ışığı sandığı ışığa giden kaplumbağa ölmekte, göç eden kuşlar yönlerini bulamamaktadırlar. Havai fişekler oluşturduğu bu tehditlerin yanı sıra hem kamu kurumları hem de şahıslar tarafından çok sayıda organizasyonda kullanılması amacıyla gerek ithal edilmesi gerekse güvenlik önlemlerinin alınması hususunda ülke ekonomisine de ciddi bir yük getirmektedir." (RT)