Bursa’da metal sektöründe birkaç gündür yaşanan kitlesel grev etkisini, başta otomotiv sektörü olmak üzere Renault, Tofaş ve Coşkunöz'ün ardından Mako ve Valeo'da yaygınlaşma gösteriyor. Günde yaklaşık bin 200 otomobilin üretildiği Oyak Renault'ta ise 14 Mayıs gece yarısından itibaren üretim yapılmıyor.
Sosyal medyadan desteğini sürdüren Mako ve Valeo çalışanları, vardiya çıkışlarında diğer metal işçisi arkadaşlarının eylemlerine de destek veriyor.
Metal İşçileri Birliği'ni kaynak gösteren Bursa Hakimiyet gazetesi, Mako Fabrikası’nda çalışan işçilerin Pazartesi günü (18 Mayıs), Valeo Fabrikası çalışanların da Çarşamba günü (20 Mayıs) üretim durdurma kararı aldıkları ve direnişe geçeceklerini duyurdu.
Mako ve Valeo işçilerinin vardiya çıkışlarında diğer metal işçisi arkadaşlarının eylemlerine de destek verdiklerini yazan gazete, metal işçilerinin daha önce görülmemiş bir eylemde bulunduklarını, bu eylemleri nedeniyle destek gördüklerini bildirdi.
İşçilerden Mehmet Bacak, “Haklarımızı alana kadar eylemimize devam edeceğiz. Yönetimden bize gelen haber yok. Haklarımızı alıncaya kadar buradayız. İkinci bir emre kadar üretim yok. Her taraftan bize destek var” dedi.
"Tazminat verilmiyor, ameliyat olamıyor”
Çalışanlardan Mustafa’nın annesi Zehra Bayram, “Oğlumun boyun düzleşmesi var. Ameliyat olması lazım ama tazminatını vermiyorlar. Ameliyat ol öyle gel diyorlar. Oğluma destek olmak için buraya geldim” diye konuştu. Mehmet Efe Tezel ise “Mustafa dayıma destek için geldim. Onların haklarının verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Tofaş işçisinden mesai iptali
Bursa Olay gazetesi de, Tofaş'ta dün yapılması planlanan fazla mesai çalışmasının iptal edildiğini, Coşkunöz'de ise 15 Mayıs’ta 15:30-11:30 vardiyasındaki işçilerin fabrikadan çıkmadıklarını, 23:30-7:30 vardiyasındaki işçiler de içeri girmeyerek üretimi durdurduklarını duyurdu.
MİB: İstifalar yüzde 90’ı aştı
Metal İşçileri Birliği (MİB) de, Oyak Renault fabrikasında istifaların yüzde 90'dan fazlasının gerçekleştiğini savundu. Türk Metal Sendikası Nilüfer Şube Başkanı Ruhi Biçer'in önceki gün açıkladığı ve 2 bin 600 kişinin istifa ettiği yönündeki bilginin gerçeği yansıtmadığını ileri süren MİB temsilcileri, ''Renault'ta istifalar 4 bini aştı. Tofaş'ta ise 3 bin civarında. Mako'da bin 100, Coşkunöz'de ise yüzde 80'e vardı. İstifalar her geçen gün artmaktadır. Eylemlerimiz zam talebiyle yapılıyor. Bu mücadele artık Türk Metal'i aşmıştır. Bu sendika artık metal işçisinin muhatabı değildir. İki sendika arasındaki rekabet hiç değildir. Metal işçisi hak mücadelesi veriyor'' dedi.
MİB temsilcileri, ek sözleşme talepleri kabul edilmediği takdirde Valeo, Mako ve Delphi fabrikalarında çalışan işçilerin de üretimi durduracağı iddia etti.
TİSK: Eylemler yasadışı
Eylemlerle ilgili yazılı bir açıklama yapan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işyerlerinde yaşananları yasadışı” olarak nitelendirdi.
TİSK açıklamasında, “TİSK, son günlerde metal işkolu işyerlerinde yaşanan yasa dışı gelişmeleri üzüntüyle ve dikkatle takip etmektedir. Söz konusu işyerlerinde toplu iş sözleşmeleri kısa bir süre önce imzalanmış olmasına rağmen, iş yerini terk etmeme ve toplu iş bırakma gibi yasadışı eylemler yaşanmaktadır. Endüstri ilişkilerini ve çalışma barışını tehdit eden yasadışı eylemler işveren kesimi için kabul edilemez niteliktedir. Bu işyerlerinde çalışanları sağduyuya ve yasa dışı eylemleri ivedilikle sonlandırmaya davet ediyoruz” denildi (EÖ).