* Fotoğraf: Suriye, İdlib’teki El Nusra militanları, International Business Times.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kanada öncülüğünde, aralarında Türkiye'nin de olduğu 70'ten fazla ülkenin çağrısıyla, Suriye konulu toplantı düzenledi.
Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, “Suriye'deki trajediyi anlatmak için sadece birkaç kelimem kaldı” dedi.
23 Eylül'de Halep'te başlayan yoğun bombardımanın ardından yaklaşık 500 kişinin öldüğünü ve bunların dörtte birinden fazlasının çocuk olduğunu ifade eden Ban Ki-mun, 7 Temmuz'dan bu yana Doğu Halep'e hiç BM konvoyunun giremediğini söyledi.
Rusya'nın Halep'teki ateşkes ilanıyla sadece acil tıbbi yardıma ihtiyacı olanların tahliye edilebileceğini anlatan Ban Ki-mun, “Doğu Halep'e tam insani yardım girişine ihtiyacımız var” dedi.
“BM Güvenlik Konseyinin Suriye'de barış ve güvenliği sağlama sorumluluğunu yerine getirememesinden esef duyuyorum” ifadelerini kullanan Ban, bölgesel güç rekabetinin Suriye halkının ihtiyaçlarına tercih edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.
Ateşkes 24 saat uzatıldı
Rusya, Halep'te Çarşamba günü uygulanan 8 saatlik ateşkesin Suriyeli muhalif grupların kentten ayrılması ve yeni saldırılar düzenlememesi şartıyla uzatılabileceğini duyurmuştu.
Sputnik’in haberine göre, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu dün yaptığı açıklamayla, Halep'teki ateşkesin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in isteğiyle 24 saat uzatıldığını duyurdu.
Şoygu ateşkesi uzatma kararının Şam yönetiminden de destek gördüğünü belirtti.
El Nusra: Helep’i terk etmeyeceğiz
Ateşkes, başka bir uzatma olmazsa bu akşam 20:00’de sona erecek.
Ateşkes sırasında Halep'teki sivillerin ve muhaliflerin kenti terk etmesi isteniyor. Bunun için iki güvenli koridor açıldı.
Ancak Halep'te yaklaşık 900 militanı bulunan El Nusra Cephesi bölgeyi terk etmeyeceğini açıkladı.
Suriye ordusunun Halep'e yönelik operasyonu yaklaşık bir ay önce başladı.
Erdoğan’dan El Nusra için “arkadaşlara talimat”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çarşamba günkü 28. Muhtarlar Toplantısı’ndaki konuşmasında, El Nusra’nın tutumuyla ilgili görüşmeleri başlattığını açıklamıştı:
“Dün Sayın Putin ile Halep’i konuştuk. Saat 22.00 itibariyle hava operasyonunu durduracaklarını ifade ettiler. El Nusra’nın orayı terk etmesi konusunda ricası oldu, arkadaşlara talimat verdik.
"El Nusra’yı Halep’ten çıkarma konusunda bir çalışma için görüştük. Geçici olsa da bir ateşkesi önemli görüyoruz. Üzerimize düşenleri yapacağız.”
Kürkçü sordu: “Arkadaşlarımız” kimler?
Erdoğan’ın bu açıklamasına istinaden Dışişleri Bakanlığına soru önergesi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “El Kaide’nin devamı niteliğinde olan El-Nusra Cephesi’nin BM’nin ve Türkiye’nin kabul ettiği ‘terör örgütleri’ listesinde olduğunu” hatırlattı.
Kürkçü, şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüşmesi sonrasında El Nusra’nın Halep’i terk etmesi konusundaki ‘Arkadaşlarımıza gerekli talimatı verdik’ ifadesinde yer alan ‘arkadaşlarımız’ kimlerdir?
“Bakanlığınıza El-Nusra Cephesinin Halep’i terk etmesini sağlamak üzere bu ‘terörist örgüt’ ile diplomatik temas kurulması konusunda Cumhurbaşkanınca talimat verildi mi?
“Anayasa çerçevesinde Cumhurbaşkanının Dışişleri Bakanı’na bir ‘terörist örgüt’ ile temas kurma talimatı vermesi mümkün mü?
“El-Nusra Cephesinin Halep’i terk etmesi konusunda örgütün yöneticileri veya siyasi temsilcileri ile hükümetiniz arasında bir görüşme oldu mu? Olduysa kim görüştü?” (AS)