Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, medya kuruluşlarına, hükümetlere, sivil toplum kuruluşlarına ve özel sektöre, kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddetin önlenmesinde sorumluluk almaları çağrısında bulundu.
"Kadın örgütleri yalnız değiller"
Ban Ki-moon, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, bu konuda yaygınlaşan çabalara dikkat çekti, "Artık kadın örgütleri yalnız değiller" dedi.
Tüm dünyada erkeklerin, müzisyenlerin, tanınmış kişilerin, sporcuların, medya, kamu ve özel sektör kuruluşlarının kadınları ve kız çocuklarını korumak ve onların toplumdaki konumlarını güçlendirmek için daha fazla çaba gösterdiğini belirten Ban Ki-moon, sosyal seferberlik platformu "Hayır de - Birlik Ol" (Say NO - UNITE) kayıtlarına göre, dünyada bir milyona yakın etkinlik gerçekleştirdiğini hatırlattı.
Ban Ki-moon, Kasım 2010 itibariyle kadına yönelik şiddetin yaygınlığı, mahiyeti ve sonuçlarının yanı sıra kadına yönelik şiddetle mücadele için önerilen politika ve programları da içeren veri tabanında hükümetlere ait 100'den fazla rapor bulunduğunu da belirtti.
BM Küresel İlkeler Sözleşmesi ve UNIFEM'in oluşturduğu "Kadınların Konumlarının Güçlendirilmesi İlkeleri"nin kadına yönelik şiddetin işletmelere maliyetini gözler önüne serdiğini anlatan Ban Ki-Moon, bu ilkeleri 120'den fazla şirketin desteklediğini söyledi.
Özel sektöre çağrı
Ban Ki-moon, iş çevrelerinin kadına yönelik şiddetle mücadelede daha fazla rol alması gerektiğini de vurguladı:
"Bu yılki Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü etkinlikleri iş çevrelerinin, proje üretiminden kadına karşı şiddetin sona erdirilmesi için çalışan kuruluşlara doğrudan para yardımı yapılmasına ve sosyal sorumluluk ilkesinin kucaklanmasına kadar bir çok alanda oynayabileceği rolün önplana çıkarılmasına yardımcı oluyor.
Artan sayıda medya kuruluşu sözde 'namus cinayetlerine', kız çocuklarının ticaretine ve savaşlarda görülen cinsel şiddete dikkat çekiyor, toplumu kadınların konumlarının güçlendirilmesinin yararları hakkında bilinçlendiriyor. Ancak daha yapılması gereken çok şey var. Evde, okulda ve iş yerinde, mülteci kamplarında ve çatışmalarda, kadınların ve kız çocuklarının karşı karşıya kaldığı farklı farklı şiddet türlerinin engellenmesinde iş dünyası bizlere yardımcı olabilir."
BM Genel Sekreteri, tüm hükümetleri, sivil toplum kuruluşlarını, özel sektörü ve bireyleri kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddetin önlenmesinde sorumluluk almaya davet etti. (BB)