* Code Pink, ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi’ndeki IŞİD toplantısını protesto etti. Eylemciler ellerinde dövizler ile “Savaşa hayır” diye bağırdı. Polis nezaretinde dışarı çıkarılan eylemciler, “Amerikan halkı savaş istemiyor! Biz savaş istemiyoruz! Bunun askeri çözümü yok. Daha fazla savaşa hayır! Askeri çözüme hayır!” diye slogan attı. Fotoğraf: Erkan Avci / AA
ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, İslam Devleti’ne (İD/IŞİD) karşı mevcut stratejinin başarısız olması halinde Irak'a asker gönderilebileceğini söyledi.
ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komisyonu'nda senatörlerin sorularını yanıtlayan Dempsey, BBC’nin haberine göre, “mevcut koşullarda IŞİD'e karşı uluslararası bir koalisyon oluşturulmasının en uygun seçenek" olduğunu vurguladı.
“Ancak şu konuda da açık olmak gerek: Eğer danışmanlarımızın IŞİD hedeflerine yönelik saldırılarında Irak birliklerine eşlik etmeleri gerektiğini düşünürsem, Başkan'a bunu tavsiye ederim.”
ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD’e karşı kara harekatı olmayacağını açıklamıştı.
ABD Irak’taki hava operasyonlarının çapını da genişletti. İlk kez ülkenin güneyindeki hedefler vuruldu.
ABD'li yetkililer, dün Irak’ın güneyinde, Bağdat yakınlarında ve Şengal dağı çevresindeki IŞİD hedeflerinin vurulduğunu açıkladı.
ABD de Peşmergelere de hava desteği sağlıyor.
BBC muhabiri Jim Muir ise bölgede şu ana kadar IŞİD militanları ile mücadelede fazla ilerleme sağlanamadığını aktardı.
Hagel: Türkiye bizimle çalışıyor
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de koalisyonu imzalamayan Türkiye ile ilgili açıklama yaptı.
Türkiye'nin IŞİD ve diğer aşırılık yanlısı grupların oluşturduğu tehdidin diğer her ülke gibi farkında olduğunu ve IŞİD'e karşı mücadelede ortak ve net çıkarlar paylaştıklarını belirten Hagel, “Bizimle birlikte çalışıyorlar ve çalışmaya da devam edecekler” dedi.
IŞİD’e fon açıklaması
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da günlük basın toplantısında Türkiye ile ilgili soruları yanıtladı.
Toplantıda bir gazeteci, Türkiye ile ABD'nin eşbaşkanlığında gelecek hafta New York'ta Terörizmle Mücadele Küresel Forumu'nun düzenleneceğini hatırlatarak, “Türkiye bir yandan bazı ülkelerce IŞİD'e fon sağlamakla suçlanırken, diğer yandan nasıl bu foruma eşbaşkanlık yapacak” diye sordu.
Harf, "Herhangi bir ülkenin IŞİD'e fon sağladığı ya da destek verdiği yönünde elimizde bir kanıt yok" yanıtını verdi.
“Türkiye ile önemli bir ortaklığı paylaşıyoruz. Bölgede açıkça kilit bir rol oynuyorlar. IŞİD Türkiye'nin güvenliğine bir tehdit ve bunun dalga etkisini, açık olmak gerekirse bölgedeki çoğu ülkeden daha fazla hissettiler.”
“Dolayısıyla onlarla oturup ortak zorluklar hakkında, bu mücadelede hepimizin nasıl katkılar sağlayabileceği konusunda konuşacağız. Örneğin yabancı savaşçılar konusuna gelirsek sadece coğrafi açıdan baktığımızda, Türkiye'nin idare etmeye ve sıkı önlem almaya çalıştığı zorlukların bulunduğu açık.”
“Terörle Mücadele Forumu'nun da insanların ayrı odada oturup, bu zorluklar ve bu zorlukların nasıl üzerine gidilmesi gerektiği üzerinde konuşmaları için verimli bir forum olacağını düşünüyorum.” (AS)