Atılım Gazetesi'nin çalışan ve yazarlarından Sezin Uçar, Vahap Biçici, Ozan Horoz, Arzu Demir ve gazetenin eski sorumlu yazı işleri müdürü Mehmet Ali Genç gazetede yer alan sekiz haber nedeyle hakim karşısına çıktı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması bugün (25 Ekim) görüldü. Duruşmada Arzu Demir, Sezin Uçar ve Ozan Horoz hazır bulundu.
Tutuklu sanıklar Vahap Biçici ve Mehmet Ali Genç Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı.
Suçlamaları kabul etmeyen ve beraat talep eden gazeteci ve yazarların savunmaları şöyle:
Horoz: Çocuk ölümlerine dikkat çektim
“Amacım bu yazıda çocuk işçiliğine ve ölümlerine dikkat çekmekti. Yazı Pakistan ve Cizre'deki çocuk ölümleriyle ilgiliydi. Suriyeli mülteci çocuklar tekstil atölyelerinde, kötü koşullar altında çalıştırılıyor. Ben de bir gazeteci olarak bu konuya kamuoyunun dikkatini çekmek istedim. Toplumsal bir mesele olduğu için yazdım.”
Uçar: Basına yönelik baskılar nedeniyle karşınızdayız
“Benim ve Atılım Gazetesi'ndeki arkadaşlarım hakkında açılan davalar, darbeden sonra basına yönelik yürütülen baskıların sonucudur. Bu nedenle karşısınızda bulunuyoruz. Bu yazıyı Diyanet'in bir fetvasından dolayı yazdım. Örgüt propagandası değildir.”
Demir: Yeniden bir fikrin açıklanması yargılanıyor
“Her ikisi de gazetecilik faaliyetidir. Bu mahkemede bir kez daha yargılanan gazetecilik faaliyeti ve bir fikrin açıklanmasıdır.
“Çok açık ki bütün bu gazeteci yargılamaları geldiğimiz bu siyasi sürecin sonuçlarıdır konjoktüreldir, yani siyasidir. Bunu daha önceki yargılamalarda da söyledim, yine söylüyorum. Tüm yazdıklarımız, yaptıklarımız gazetecilik faaliyetidir.
“Hükümetin politikalarını eleştirmek, 'yanlış yapıyorsunuz' demek de bu faaliyetin en önemli parçasıdır. Ve ben gazetecilik yaptım, yanlış gördüğüm bir şeyi, 'ölüler ile savaşı' sarsıcı, etkili bir dil ile anlatmaya çalıştım.”
Biçici: Zulmü görmezden gelen basını yazdım
“İddianameye konu yazıyla ortaya koymaya çalıştığım şey, yaşanan bir zulmü görmezden gelen, kamuoyuna aktarmayan bir basının varlığıdır. Yazım suç teşkil etmiyor.”
Genç: Gazetecilere haksızlık yapılıyor
“Bugün gazetecilere yönelik bir haksızlık söz konusu. Birçok gazeteci hakkında dava açıldı ve bu davayı da böyle değerlendiriyorum. Yaptığımız haberler terör örgütlerine ait değildir, suçlamaları kabul etmiyorum.”
Kaya: Bu siyasi davaya hukuki değerlendirme talep ediyoruz
Avukat Gülhan Kaya iddianamedeki kopyala yapıştır gibi teknik hatalara dikkat çekerek "Savcı bu süreçte her dosyaya siyasi saikşe bakarak cezalandırmak için yola çıkmıştır" dedi.
Kaya "Biz bu davaların tamamen siyasi davalar olduğunu, mahkemenizden de bu siyasi davalara hukuki bir değerlendirme yapmanızı ve müvekkillerimizin beraatini talep ediyoruz" diye konuştu.
Davaya 22 Aralık'ta devam edilecek.
Gazeteci sanık ve yazarlar ceza verilmesi durumunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul etmedi.
Ne olmuştu?
Gazeteci ve yazarlar 15 Ocak 2016 tarihli "Sömürgeci faşizmin kadın katliamlarına asla boyun eğmeyeceğiz", "Tarihin failine dönüşen çocukların hikayesi" (Ozan Horoz imzalı), "Sarayın fetvacı kadınların yargısı olmayacak" (Sezin Uçar imzalı), "Kürt halkı özyönetim şehitlerini uğurluyor", "Saray'ın ölülerle savaşı" (Arzu Demir imzalı), "Van katliamını kim hendekle açıklayabilir" (Arzu Demir imzalı), "Kimin iradesi kazanacak" (Arif Çelebi imzalı) ve "Dersim'den Cizre'ye Botan'a Türk burjuva basını" (Vahap Biçici imzalı) başlıklı haberler nedeniyle "örgüt propagandası yaptıkları", "suç işlemeye alenen tahrik ettikleri" ve "suçu ve suçluyu övdükleri" iddialarıyla yargılanıyor.
Davaya ilişkin iddianamenin son bölümü kopyala yapıştır yöntemiyle yapıldığı anlaşılıyor.
Savcı Gökhan Yolasığmaz tarafından hazırlanan iddianamenin son bölümü şöyle:
"Şüphelinin açıklanan eylemlerinden dolayı yargılamasının yapılarak, yukarıda yazılı sevk maddeleri uyarınca cezalandırılmasına, soruşturmaya konu edilen Yeni Demokratik Ulus gazetesinin 04-15 Ocak 2016 tarihli baskısının dosyada delil olarak muhafazasına karar verilmesi, kamu adına talep ve iddia olunur." (EA)