Genç Siviller'in katkılarıyla düzenlenen iki günlük Nahda Zirvesi'nde Arap Baharı'nın Tunus ve Mısır'daki başlatıcıları, insanları tekrar sokağa çıkmaya ikna etmek gerektiğini söylüyor.
Taksim Point Oteli'nde yapılan toplantının ikinci oturumunda, NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu moderatörlüğünde, Mısırlı blogger Wael Abbas, Mısırlı grafiti sanatçısı Adham Bakhry, Tunuslu blogger Soufiane Chabai konuştu.
Mete Çubukçu, adalet ve vicdan arayışı olarak özetlediği Arap Baharı'nı genç kuşaklarını sosyal medyada başlattığını ve uluslararası kamuoyuna duyurduğunu söyledi.
Ayaklanmaların "sokak, çadır, onur" dinamiği üzerine oturduğunu söyleyen Çubukçu, çadırın terk etmemeyi, sokağın hak aramanın unutulmuş yolu olduğunu ve onurun Tahrir Meydanı'ndaki bir kadının dediği gibi "Biz onurumuzu kaybetmiştik, şimdi onu arıyoruz" sözleri ile şekillendiğini söyledi.
"Sosyal medya devrimin katalizörüydü"
Abbas, geleneksel medyanın üzerindeki baskılar nedeni ile muhalif hiçbir haberi yapamadığı için 2004'te sosyal medyada bir hareketlenme başladığını söyledi.
"Bloglar artık sadece kişisel düşüncelerin yazıldığı bir mecradan çıkıp, makale yayınlamak, video koymak, görüşmeler için kullanılan bir platform haline gelmişti. Ben de gerçek anlamda elimde kameramla gazetecilik yapmaya başladım.
"Geleneksel medyada olmayan her şey bloğumda vardı; artık birçok kişinin kullandığı güvenilir bir haber kaynağı olmuştu. Cinsel taciz, polisin işkencelerine dair görüntülerini yayınlıyorduk; bir süre sonra geleneksel medya da benim malzemelerimi kullanmaya başlamak zorunda kaldı."
Abbas, sosyal medya sayesinde hem dünyada ne olup bittiğini hem de kendilerinin nasıl organize olacaklarını öğrendiklerini söylüyor; ancak bu devrimi sadece sosyal medayaya bağlamanın yanlış olduğunu en nihayetinde onun bir katalizör görevi gördüğünü belirtiyor.
"İstediğimiz sivil siyasetti, ordu değil"
Bakhry, Tahrir Meydanı'nı dolduran insanların, ordunun gelmesiyle evlerine çekildiklerini söyleyerek, "Bizim istediğimiz sivil siyasetti, ordu değil" diyor ve tekrardan insanları sokağa çıkmaya ikna etmek gerektiğini belirtiyor.
"Hala devrim istediği için tutuklu binlerce insan var; bunların arasında iki blogger da var. Ordu devrim istemiyor, tüm ekonomiyi elinde tutuyor. Bu koşullarda bağımsız bir seçim olacağından şüpheliyiz."
"İyileşme olmazsa Tunuslular yeniden sokağa çıkar"
Chabai, örgütlenmenin sağlandığı sosyal medyanın eski Tunus lideri Zeynel Abidin Bin Ali tarafından baskı altına almak istemesinin halkın öfkesini daha da körüklediği ve devrimi başlattığını söyledi.
Bin Ali'nin ülkeyi terk etmesiyle, eski yasaların rafa kaldırıldığını, görece demokratik bir ortamda seçim yaptıklarını söyleyen Chabai, ancak durumun ne kadar iyileştiğinin zamanla daha iyi ortaya çıkacağını söylüyor.
"Demokrasi ile siyasi islamın birlikteliğinin nasıl olacağını göreceğiz, ama ekonomik ve sosyal haklarda bir iyileşme olmazsa Tunuslular yeniden sokağa çıkıp buna itiraz edecektir." (NV)