Bilinçsiz avcılık avlakları kuruttu
Yeni av sezonu 15 Ağustos 2001'de başladı ve 24 Şubat 2002'ye kadar sürecek. Çanakkale'deki en yaygın av hayvanı türü olan yaban domuzu avı, domuzun tarım alanlarına zarar vermesi nedeniyle yıl boyunca serbest. Ancak diğer memeli ve kuşlar Merkez Av Komisyonunca belirlenen dönemler içinde avlanabiliyor.
Ancak bu sınırlama ve yasaklamalara karşın düzenlenen gece avları , zamansız ve bilinçsiz bir biçimde ve katliama varan ölçüde avlanma bir zamanlar av hayvanlarıyla dolu olan Çanakkale orman ve kırlarında bir çok türün tükenmesine neden oldu.
Çevre kirliliği, orman yangınları ve tarımsal araziler ile yerleşim alanlarının genişlemesi gibi etkenlerde bu olumsuzluğu besliyor.
Yok olan türler
Çanakkale'de artık yeşilbaş (ördek), çulluk (yelve), kaya güvercini, karaca, ayı, keklik, tavşan, kurt, çakal, tilki, sansar ve geyik gibi birçok tür yok oldu yada yok olmak üzere.
Bu nedenle son yıllarda avcılar genellikle avdan eli boş dönüyor. Bilinçsiz avcılığın sürmesi halinde yakın gelecekte Çanakkale sınırları içinde bir tek av hayvanı türünün bile kalamayacağından korkuluyor.
Önlemler
Bu kötü gidişi durdurmak amacıyla Çanakkale Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Başmühendisliği bir dizi önlem almaya çalışıyor. Kaçak avcılığı önlemeye yönelik olarak bu yıl 251 avcı kontrolden geçirildi. Denetim sırasında av yasalarına aykırı 45 teyp, 3 ses cihazı, 46 akü, 53 hoparlör ve 25 tüfek yakalandı.
Öte yandan Orman Bakanlığınca 4 yıldan bu yana avcılara avlanma kartı verilmesi uygulaması da sürüyor. Kartı olmayan kişiler kesinlikle avlanamıyor. Ayrıca avcı eğitimine yönelik 3 kurs düzenlendi ve 93 avcıya sertifika verildi. 44 kişinin eğitimiyse halen sürüyor.
Yetkililer, önümüzdeki yıllardan başlayarak bu kurslara katılarak diploma almayan avcılara avlanma izni verilmeyeceğini belirtiyor. (EK)