"Köylerde daha yoğun olmakla birlikte Ağrı'nın içinde de oy kullanmayan kadınlar var. Kadınlar daha çok aşiret baskısı nedeniyle oy kullanmıyor ama sadece bu da değil. Kadınlar da böyle düşünüyor. Geleneksel bir bakış açıları var. 'Oy kullansak ne olur kullanmasak ne olur' şeklinde bakıyorlar."
Ağrı Kadın Merkezi Vakfı'ndan (KA-MER) İlal Polat 22 Temmuz seçimlerinde Ağrılı kadınların oy kullanmalarının engellendiği iddialarını bianet'e değerlendirdi. Polat bu iddiaların Ağrı'ya bağlı tüm köyler için doğru olduğunu söyledi.
"Oy kullanmanın ötesinde de kadınlar sosyal hayata karıştırılmıyor. Kadınlar için bir yol çiziliyor ve 'Bu yolda yürü' deniyor. Bu kadınlar zaten 'O ayıp, bu ayıp' şeklinde yetiştirilmişler. Bu yetiştirilme tarzı nedeniyle dışarı çıkmaya çekiniyorlar. Biz KA-MER olarak bu kadınlara destek olmaya çalışıyoruz."
"Kimse eşinin düşündüğü gibi düşünmek zorunda değil"
Polat kadınların haklarını bilmesinin önemini vurguladı. Seçimlerde herkesin üzerinde baskı olmadan oy vermesi gerektiğini belirten Polat, kadınların KA-MER'e geldikten sonra kendilerine güvenlerinin artığını ifade etti.
"Seçimlerde herkesin düşüncesinin alınması lazım. Kimse eşinin düşündüğü gibi düşünmek zorunda değil. Ölüm tehdidi alan, haklarını bilmeyen bir sürü kadın var. Buraya geldiklerinde cesaretleniyorlar. 'Arkamda bana destek olacak kişiler var' demeye başlıyorlar. Eşlerinin de onlara tavrı değişiyor. Bu kadınların yetiştirdiği çocuklar da farklılaşıyor."
"İletişimsizlik kadınları intihara sürüklüyor"
KA-MER olarak kadınlara danışmanlık yaptıklarını anlatan Polat, kadınları haklarından haberdar ettiklerini, namus kisvesi altında işlenen cinayetlere karşı bilinçlendirdiklerini ve aile içi şiddet görmüş kadınlara psikolojik destek verdiklerini ifade etti.
"Kadınlar eşleri yüzünden hür iradeleriyle seçim yapamıyorlar. Örneğin seçimlerde eşleri 'Bu ambleme oy ver' diyerek kadınları yönlendiriyor. Biz kadınları hakları konusunda bilgilendirmek istiyoruz ancak düzenlediğimiz toplantılara da aynı baskılar yüzünden katılım yoğun olmuyor."
Ağrı'da kadınların iletişim sıkıntısı çektiğinin altını çizen Polat, "Eşleriyle, çocuklarıyla iletişim kuramayan kadınların varlığı intihar olaylarının artması sonucunu doğuruyor" dedi. Polat'a göre KA-MER'in verdiği iletişim dersleriyle kadınların hayatları kolaylaşıyor, eşleri ve çocuklarıyla aralarındaki iletişim güçleniyor.
Savcı Sayan'ın iddiaları
Yalçın Bayer Hürriyet gazetesindeki yazısında 22 Temmuz seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) ikinci sıra Ağrı adayı olan Savcı Sayan'ın iddialarına yer verdi. Sayan'ın iddiaları şöyleydi:
"Seçim günü Tutak'ta bulundum. 100 köyden 50-60'ında hiçbir kadın sandığa götürülmedi. Kadınlar yerine erkekler oy kullandı. Çok net bildiğim 10 köyde ise sandığa erkekler de gitmedi. Tek veya birkaç kişi bütün oyları kullandı AKP'ye... O seçmenlerin yerine imza atıldı ve parmak izi basıldı."
Sayan'a göre Ağrı'da yaşayan insanların Savcılığa suç duyurusunda bulunması da aşiretlerden çekindikleri için kolay değil. (GG)