Adana Emniyet Müdürlüğü'nün, Reyhanlı katliamının ardından başlattığı El Kaide ve bu örgütle irtibatlı El Nusra’ya yönelik operasyonda gözaltına alınan 12 şüpheliden beşi serbest bırakıldı.
Gazetelerdeki haberlere göre, baskın yapılan adreslerde iki kilo “sarin gazı” ele geçirildiği iddia edildi.
İstihbarat ve Terörle Mücadele Dairesi Başkanlığı'nın takibinde olan El Kaide ve El Nusra'nın eylem hazırlığında olduğu ihbarı üzerine operasyon düzenlendi. Adana ve Mersin'de 12 kişi gözaltına alındı. Yapılan aramalarda, belge ve dijital verilere el konuldu.
Ayrıca zanlılara ait olduğu ileri sürülen silah ve mermiler de incelenmek üzere Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanan şüphelilerden beşi bugün sağlık kontrolü için Adana Adli Tıp Kurumu'na getirildi. Şüpheliler sağlık kontrolünden sonra Cumhuriyet Savcısı'nın talimatıyla serbest bırakıldı. Gözaltında tutulan yedi şüphelinin ise sorgusu sürüyor.
Kimyasal özellik taşıyan bir gazın ele geçirildiği iddiasıyla ilgili İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık da bilgilendirildi.
“Bombalı araç” iddiası
Taraf gazetesi, Adana polisinin ayrıca kentte “bombalı araç dolaştığı” ihbarı üzerine alarma geçtiğini yazdı. Aracın, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 52 kişinin yaşamını yitirdiği patlamalarda kullanılan araçla aynı model olduğu ileri sürülüyor.
Gazetenin haberine göre, bu bilgi, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı’nca üç gün önce Adana’ya gönderilen “çok gizli” yazıda yer alıyor. Kentte araçlar durdurularak arama yapılıyor.
“Kırmızı çizgi” mi?
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından kimyasal silah kullanılmasının “kırmızı çizgi olduğunu ve oyunu değiştireceğini” defalarca vurguladı. Ancak İngiltere Başbakanı David Cameron’un, Suriye’nin isyancılara karşı sarin gazı kullandığını iddia etmesi üzerine başka bir adım atılmadı.
Buna karşın Birleşmiş Milletler Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Carla del Ponte ise Suriye'deki savaşın kurbanlarının ifadelerine dayanarak muhaliflerin sinir gazı sarin kullandığını açıkladı.
Del Ponte sarin gazı kullanımına bağlı komplikasyonlar sonucu yaralanan kişiler ve doktorların verdiği bilgilerin incelendiğini anlattı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esad yönetiminin çatışmalarda kimyasal silah kullandığı iddiasını araştırmak için özel bir komisyon kurulması talimatı vermişti.
Sarin gazı nedir?
Sarin (NATO'nun adlandırmasına göre, GB) bir sinir gazı. 1938’de Almanyalı Kimyager Gerhad Schrader tarafından bulundu.
Aşırı zehirli bir sinir ajanı olan gaz, vücuttaki sinir sistemlerinin dengesini bozarak felce neden olur. Çok küçük bir damlası bile insanı öldürebilir.
1991'de Birleşmiş Milletler’ce kitle imha silahları kategorisine alındı. Kimyasal Silahlar Konvansiyonu (CWC), 1993’te sarin gazının üretimi ve depolanarak saklanmasını yasakladı. (AS)