Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İslam Devleti’ne (İD/IŞİD) karşı yapılacak hava operasyonlarında İncirlik üssünün kullanılması konusunda mutabakata vardı.
Reuters’ın ABD Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırarak verdiği haberinde, üsle ilgili kararın, ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefon görüşmesinin ardından açıklandığı ifade edildi.
BBC'ye konuşan bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi de İncirlik üssünün koalisyon güçlerinin kullanımına açılması konusunda Türkiye ile anlaşmaya varıldığını açıkladı.
ABD yetkilisi, “İncirlik Hava Üssü gibi Türkiye üslerine erişim, koalisyonun, hava saldırıları da dahil olmak üzere IŞİD'le mücadele çabalarında operasyonel etkinliğini artıracaktır. Müttefikler olarak Türkiye sınırına yönelik tehditleri çok ciddiye alıyoruz” diye konuştu.
Washinton Post’a konuşan bir yetkili de “Bu önemli bir değişim, büyük bir anlaşma” yorumunu yaptı.
Gazetecilere konuşan yetkililer isimlerinin açıklanmasını istemedi.
Obama’nın ulusal güvenlikten sorumlu başdanışmanı Susan Rice da önceki günkü açıklamasında, “Türkiye’nin ülke içindeki tesislerin ABD ve koalisyon güçlerinin Suriye ve Irak içindeki aktiviteler için kullanılmasına izin verdiğini” söyledi.
* Grafik: Washington Post.
Türkiye doğrulamadı
Türkiye'den ise bu konudaki haberlerle ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest dünkü basın brifinginde, İncirlik Üssü'nün koalisyon uçakları için kullanımı konusunda bir anlaşmaya varılıp varılmadığına dair bir yorum yapmadı. Earnest, "özel operasyonel güvenlik kaygıları" nedeniyle İncirlik Üssü konusunda konuşamayacağını söyledi.
Earnest, "Operasyonel güvenlik durumları nedeniyle hangi üssün ne amaçla kullanıldığından bahsedemem" dedi.
Başbakan yardımcısı Bülent Arınç da basın toplantısında, İncirlik konusunda “Bu tür şeyler gizli kalır. Resmi Gazete’de de yayımlanmaz” açıklamasını yapmıştı.
İncirlik görüşmesi
Dün ABD'den yapılan açıklama, Başkan Obama ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Çarşamba günü yaptıkları telefon görüşmesinde IŞİD'e karşı mücadeleyi derinleştirme çabalarını değerlendirdikleri belirtildi.
Hürriyet gazetesinden Tolga Tanış, bu telefon görüşmesi öncesinde şunları yazmıştı:
“ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby, görüşmelerin ardından basında çıkan, şimdiye kadar IŞİD’e karşı sadece istihbarat amaçlı kullanılan İncirlik Üssü’nün saldırı düzenleme konusunda da aktif hale getirileceği yönündeki haberleri doğrulamadı. Ancak Hürriyet’e bilgi veren Pentagon Sözcülüğü, ABD’nin IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral John Allen’ın da katıldığı görüşmeler için ‘Birimler arası delegasyon, IŞİD’i geriletme ve yok etme konusunda geniş kapsamlı koalisyonun ortak çabalarını konuşmak için 7-8 Temmuz’da Türk mevkidaşlarıyla yapıcı toplantılar gerçekleştirdi’ diyerek sağlanan ilerlemeyi teyit etti. Konuyu takip eden bir uzman da, önümüzdeki günlerde Başkan Obama ve Erdoğan arasında yapılacak bir telefon görüşmesiyle anlaşmanın bağlanmasının beklendiğini belirtti.”
İncirlik Üssü |
BBC Türkçe’nin haberine göre, gazeteci İlhan Taşçı, “Vazgeçilemeyen üs” olarak nitelendirdiği İncirlik ile ilgili şu bilgileri verdi: “İncirlik Üssü’nün inşası, Türkiye'nin NATO'ya üye olmasından bir yıl önce, 1951'de başladı. ABD’li inşaat şirketlerince Adana’nın 10 kilometre doğusunda başlanan inşaat 1952'de tamamlandı. ABD 7216. Hava Üssü Filosu personeli 1954'te üsse yerleşti. İncirlik ilk kez ABD’nin 1958'de Lübnan’a yaptığı çıkarmada kullanıldı. 1974 Barış Harekatı sonrası ABD Kongresi’nin Türkiye’ye yapılan silah satışlarını ve kredileri durdurma kararı almasından sonra ilk kez üssü kapatma kozu masaya sürüldü. NATO görevi saklı kalmak kaydıyla üsteki faaliyet durduruldu. ABD’nin ambargoyu kaldırmasıyla İncirlik’in de aralarında bulunduğu üsler yeniden kullanıma açıldı. 1991 Irak Savaşı ve Afganistan harekatı sırasında da İncirlik Hava Üssü hem operasyonel, hem de lojistik üs olarak kullanılmıştı. ABD’nin İncirlik’i önemsemesinde Ortadoğu politikası açısından strateji öneme sahip olmasıyla birlikte ABD’ye mali ve zaman avantajı sağlaması etkili. Geçtiğimiz günlerde IŞİD’in Suriye'nin kuzeyinde Tel Abyad’ı ele geçirmesi üzerine ABD, YPG güçlerine hava harekatıyla destek vererek örgütün püskürtülmesini sağladı. Hava harekâtına katılan uçaklar Kuveyt’teki üsten havalanmıştı. Bu olay, İncirlik’in neden tercih edildiğine iyi bir örnek sayılabilir.” |
(AS)