Altı sendika konfederasyonunun ortak kararı uyarınca, emekçiler yarın (4 Şubat) TEKEL işçileri için iş durduruyor.
Hükümetin kapatılan TEKEL yaprak tütün işletmelerindeki işçileri kamuda "geçici personel" olarak çalıştırma kararından vazgeçmemesi üzerine, TÜRK-İŞ,Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR-SEN), Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (KAMU-SEN), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bir günlük iş bırakma kararı almıştı.
Emekçiler, yarın saat 8-17 arasında, TÜRK-İŞ Başkanı Mustafa Kumlu'nun deyişiyle "işbaşı yapmayarak kendilerini izinli sayacak." Kumlu, saat 11'de TEKEL işçilerinin yanına giderek bir konuşma yapacak.
4 milyondan fazla sendikalı emekçi
Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre, altı konfederasyonun toplam üye sayısı, 4 milyonu geçiyor.
Üç kamu emekçileri konfederasyonunun üyelerinin toplam sayısı, yaklaşık 977 bin kişi. Üç işçi sendikaları konfederasyonunun toplam üye sayısı 3 milyonu geçiyor.
"Emekçilere desteğinizi esirgemeyin"
DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, bugün İstanbul'da sendikal hak ve özgürlükler için oturma eyleminde "Halkımızdan istediğimiz yarın emekçilein yanında yer almaları, desteklerini esirgememeleri" diye konuştu; devam etti:
"Çünkü TEKEL işçisinin kazanması aslında Türkiye halkının kazanması demektir. TEKEL işçisi bugün Türkiye'nin vicdanıdır. Vicdanı olan herkesi yarın TEKEL işçileriyle dayanışmaya, TEKEL işçilerini sahiplenmeye, kendi geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Yarın bütün gücünüzle işçilerin, emekçilerin yanında, kendi geleceğinizin yanında yerinizi alınız."
"Hükümet bu fırsatı kaçırmamalı"
KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan Akyıldız, bugün konfederasyon merkezinde düzenlediği basın toplantısında, yarınki eylemin "ciddi bir uyarı" olduğunu, hükümetin bu fırsatı kaçırmaması gerektiğini söyledi; şöyle dedi:
"Yapılmak istenen iş güvencesiz, kıdem tazminatından yoksun, sendikasız bırakılan, sefalet ücreti ile çalışan işçilerin, istendiğinde kapının önüne koyulabileceği bir sistemdir. Memurların dahi güvencelerinin yok edilmesidir. Yıllardır ezilen, hor görülen, hakları yenen ama susan, sabreden, sağ duyu gösteren sessiz çoğunluk, yani emek, nihayet uyanmaya başlamıştır. Bu yüzden Başbakan'ın telaşına ve sendikaları art niyetle, işçileri kullanmakla suçlamasına şaşmamak gerek."
"Grevdeyiz, emekçilerin kararlılığını göstereceğiz"
KESK de bir açıklama yaparak şöyle dedi:
"Siyasi iktidar TEKEL işçilerini pervasızca kapının önüne koyabileceğini, kimsenin onlara sahip çıkmayacağını düşünerek bu adımı attı. Tekel işçileri yıllardır süren bu karanlığa karşı bir meşale yaktılar. Bu meşalenin sönmesine izin vermeyeceğiz. Emekçilerin kararlılığını 4 Şubat Perşembe günü, bir günlük dayanışma greviyle bir kez daha göstereceğiz."
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) greve destek vereceklerini açıklamıştı. (TK)