Başbakanlık, Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi’nin Suriyeli mültecilerle ilgili soru önergesini yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş imzalı yanıtta, Kobane’den geçen mülteci sayısının 194 bin 290 olduğu, kayıt işlemlerinin sürdüğü açıklandı.
Süleyman Çelebi, önergesinde, “sığınmacıların sağlık hizmeti alabilmesi için AFAD kartının şart koşulduğunu, bunun için birçok bürokratik işlem gerektiğini ancak sığınmacıların çoğunun kimlik kartlarının bile olmadığını” belirtti.
Ayrıca çadırların yetersiz olduğunu, çadırların zeminini toprak olduğunu ve yağmurda çamur içinde kaldıklarını ifade etti.
Kurtulmuş’un yanıtları şöyle:
* 10 kentteki 23 geçici barınma merkezinde 6 Ocak 2015 itibariyle 228 bin 433 Suriyeli barındırılıyor. Gıda, sağlık, sosyal ve eğitim ihtiyaçları karşılanıyor.
* Suriye nüfus hareketleri kapsamında Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla uluslararası yardım çağrısında bulunuldu. Bugüne kadar yapılan yardım 264 milyon 944 bin 333 ABD doları. Uluslararası desteğin artırılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
* Bugün itibariyle sınırda giriş yapmak için bekleyen Suriyeli bulunmuyor.
* Başkanlık (AFAD) koordinasyonunda oluşturulan geçici barınma merkezleri her türlü iklim koşulu düşünülerek kuruldu. İki geçici barınma merkezinin de kurulum çalışması devam ediyor.
Ya çocuklar?
Çelebi’nin çocukların ihtiyaçlarına yönelik şu sorusu ise yanıtsız kaldı:
“Kobane’den gelen çocuklara yönelik ne gibi çalışmalar yapılıyor? Savaşın travması üzerinde olan bu çocuklara yönelik özel bir uygulama ve yardım yapılıyor mu?”
“Çatışmaların arasından Türkiye’deki kamplara gelen çocuklar genellikle içine kapanıyor ve bazıları hiç konuşmuyor. Çadır kentlerdeki eğitim çadırlarında çocuklara verilen resim derslerinde de savaşı yansıtan resimler, yaşadıkları travmayı ortaya koyuyor.” (AS)