Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
Elazığ Medical Park Hastanesinde Türkçe bilmeyen hastalar için kullanılan dil kartları arasında, şehirde en çok konuşulan dillerden biri olan Kürtçenin yer almamasını, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel Meclis gündemine taşıdı.
Hastanede 17 ayrı dilde dil kartları oluşturulduğunu belirten Semra Güzel, konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi sundu.
Soru önergesinde özetle şu ifadeler yer aldı:
"Hastaların kendilerini kendi anadilleri ile anlatması ve rahatsızlıklarını kendi anadilleri ile dile getirmesi hasta-doktor ilişkisi açısından oldukça önemlidir.
"Bu kapsamda hastanelerin ve bütün sağlık kuruluşlarının çok dilli bir şekilde sağlık hizmeti sunması devletin karşılaması gereken temel ihtiyaçlardan biridir.
"Elazığ Medical Park Hastanesinde Türkçe bilmeyen hastalar için 17 ayrı dilde dil kartları oluşturulmuştur. Fakat Türkiye'de ve Elazığ'da en çok konuşulan dillerden olan Kürtçe, hastanenin sunduğu hizmetler arasında yer almamaktadır.
"Hastane yönetimi, bu uygulamanın Sağlık Bakanlığı'nın yönlendirilmesi ile yapıldığını beyan etmiştir.
"Hastanede Kürtçe tercümanlar olduğunu fakat hastanenin hizmet verdiği diller listesinde resmi olarak Kürtçe'nin bulunmadığı basına yansımıştır.
"Sakıncalı mı görülüyor?"
Önergede Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın şu soruları yanıtlaması istendi:
- İngilizce, Almanca, Fransızca, Japonca, Flemence, Arnavutça dahil olmak üzere 17 dilde hizmet veren hastane yönetiminin dil kartları arasında Kürtçe'nin bulunmamasının gerekçesi nedir?
- Yukarıda bahsi geçen olay ile ilgili Bakanlığınızın başlattığı herhangi bir işlem mevcut mudur?
- Elazığ Medical Park Hastanesinde, Kürtçe tercüman olduğu belirtildiği halde neden hastanenin dil kartı olarak astığı tabloda Kürtçe yer almamaktır?
- Kürtçe'nin konuşulması ve Kürtçe hizmet verilmesi Bakanlığınızca sakıncalı olarak mı görülmektedir?
- Hastaların kendi anadillerinde sağlık hizmeti alabilmesi tedavi sürecinin sağlıklı işlemesi açısından oldukça önemlidir. Türkiye'de en çok konuşulan ikinci dil olan Kürtçe'nin sağlık kuruluşlarında hizmet dili olarak yasallaşması ve uygulanması için herhangi bir çalışmanız var mıdır? (AÖ)