Haberin İngilizcesi için tıklayın
Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD) Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Berkay Ustabaş’ın yargılandığı dava bugün karar bağlandı.
İstanbul Adliyesi 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Ustabaş’a “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme, katılma; toplantı ve yürüyüşlere 23. Maddede belirtilen aletlerle katılmaktan” suçlu buldu.
Mahkeme Ustabaş’ın 6 ay hapisle cezalandırılmasına, “geçmişi, yargılama sürecindeki tutum ve davranışları gözetilerek 1/6 indirim yapılmasına” ve toplam 5 ay hapis cezasına hükmetti.
Yargılama sürecinde bir yıl tutuklu kalan Ustabaş’ın tutuklu kaldığı süre, cezasına mahsup edildi.
Zaten mahkeme, Ustabaş’ın cezasının da bir yıl ertelenmesine hükmetti. Yani Ustabaş tutuklu kalmış olmasaydı, bu ceza nedeniyle hapse girmeyecekti.
Kararın ardından sosyal medyadan açıklama yapan Ustabaş, “1 yıl tutuklu kaldığım davada 5 ay hapis kararı verdiler. F Tipi, işkence, sürgün ve yasaklar ardından tutuklu kaldığım sürenin yarısından az bir ‘ceza’ kararı: Bu mudur adalet?” dedi.
Ne olmuştu?Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri Berkay Ustabaş’ın ailesiyle birlikte yaşadığı evi 20 Aralık 2017’de özel harekat polisleri tarafından basıldı. O sırada evde olmayan Ustabaş, 5 Ocak 2018’de ifade vermek için gittiği İstanbul Adliyesi’nde tutuklandı. 23 Ocak’ta beraberindeki 11 kişi ile Silivri 9 No’lu Kapalı Hapishanesi’nden Kırıkkale F Tipi Hapishanesi’ne sevk edildi. Avukatları sürgün sırasında işkenceye ve çıplak arama dayatmasına maruz bırakıldığını, kitaplarına ve kıyafetlerine el konulduğunu açıkladı. Kırıkkale’deki tutukluluk sürecinde de “görevi başındaki memura direnmek” gerekçesiyle hakkında soruşturma açıldı. Ustabaş’a bir ay süreyle görüş ve iletişim yasağı verildi. İddianamede TEM kayıtları varİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede Ustabaş’ın “Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme bunların hareketlerine katılma”, “Toplantı veya yürüyüşlere silah ile katılma”, “Silahlı terör örgütüne üye olma” suçlamalarıyla cezalandırılması isteniyor. İddianamede, Berkin Elvan’ın tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hayatını kaybetmesinin ardından 12 Mart 2014’te düzenlenen cenaze töreninin öncesi ve sonrasında, Berkay Ustabaş'ın da eylem yapan grubun içerisinde olduğu belirtildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü arşiv kayıtlarına da yer verildi. Suç: “Gezi direnişine katılmak”Ustabaş’ın 11 Haziran 2013’te Gezi direnişinde düzenlenen gösterilere katılarak, “güvenlik güçlerine ve çevreye saldırıda bulunan 72 şahısla beraber gözaltına alındığı ve serbest bırakıldığı” aktarıldı. Ustabaş’ın “terör örgütünün yaşam tarzını tam bir bağlılıkla benimsediğinin, örgütün direktifleri ve fikirleri doğrultusunda eylemlerde bulunarak örgütün hiyerarşisine tabi olduğunun” öne sürüldü. Ayrıca "Ustabaş’ın terör örgütüne ait renk, flama ve pankartları açmak suretiyle kanuna aykırı gösterileri düzenlediği, kolluk görevlilerine direndiği" ileri sürüldü. |
(AS)