Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), “LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi”ni, 16 Nisan Pazar günü Postane Beyoğlu’nda düzenlediği bir basın toplantıyla duyurdu.
#KimseyiGerideBırakmadan LGBTİ+ haklarına dair sözümüzü Mecliste söylemek isteyen bütün milletvekili adaylarına imza için çağrımızdır. Sözleşmeye buradan ulaşabilirsiniz https://t.co/m5hoC2hsgC pic.twitter.com/A96WbCAF7Y
— Umut Rojda Yıldırım (@umutrojda) April 18, 2023
Etkinlikte “Kimseyi Geride Bırakmadan” kampanyası hakkında katılımcılara bilgi veren Siyasal Katılım Koordinatörü Zarife Akbulut, söz konusu kampanyanın 6 Şubat’ta meydana gelen Maraş merkezli depremlerin yıkıma uğrattığı herkes için olduğunu vurguladı.
Siyasal Katılım Modelleme Proje Koordinatörü Oğulcan Yediveren de tüm LGBTİ+’ları siyasi partilerin ve adayların seçim programlarını LGBTİ+ hakları açısından incelemesini ve bu inceleme sonucunda oy kararı vermesi gerektiğini vurguladı. Bu dönem Meclis içerisinde LGBTİ+’ların hakları için mücadeleye devam edeceklerini belirtti.
LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’nden bahseden Yönetim Kurulu Başkanı Halim Kır, ilk sözleşme çalışmasının 2015 yılında yapılan genel seçimler zamanında hazırlandığını ifade etti. LGBTİ+’ların uzun yıllardır taleplerinin sabit olduğu bilinse de sözleşme metnini değişen koşullar ve yönetim sistemi ile birlikte revize edilerek yeniden imzaya açıldığını söyledi.
Kampanyadan detaylar
Kampanyaya ve sözleşmeye dair yapılan konuşmaların ardından milletvekili adayları konuştu. Temsil siyasetinin ötesinde, aktif ve doğrudan demokrasi ilkesini benimseyerek siyaset yürüttüklerini söyleyen Türkiye İşçi Partisi İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Talya Aydın, iktidar tarafından haklara ve temel özgürlüklere yönelik sürekli bir saldırı olduğunu, saldırılarla birlikte karşıtlık yaratılmak istendiğini ve bu sayede de suni bir gündem oluşturulmaya çalışıldığını vurguladı.
Yeşil Sol Parti İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Özgül Saki, yasa yapıcı konumda olan Meclis’in ayrıcalıklı bir kurum olduğunu vurgulayarak bu ayrıcalıkların ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.
Etkinlikte, “LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi”nin maddelerinin okunmasının ardından milletvekili adayları sözleşmeyi imzaladı.
LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi'nde neler var?
LGBTİ+ Hakları Sözleşmesi’nde adayların seçildikten sonraki süreçte Meclis’te ve diğer siyasi alanlarda LGBTİ+ hakları alanında siyasetin belirlenmesinde LGBTİ+ hareketiyle birlikte çalışmaya, LGBTİ+’ların temel kamusal hizmetlere erişebilmeleri ve anayasal haklarından eşit olarak yararlanabilmeleri için gereken politikaların oluşturulmasına yönelik beyanlar içeriyor. Aynı zamanda sözleşmede LGBTİ+ hak ve özgürlüklerinin garanti altına alınacağına ve yasama döneminde LGBTİ+ haklarının korunması, iyileştirilmesi, Meclis gündemine taşınması için çalışacağına dair beyanlar da yer alıyor.
(EMK)