Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kadın Adayları Destekleme Derneği (Ka.Der), 01 Temmuz 2020 ile 01 Ocak 2021 tarihleri arasındaki 6 ayda, ağırlıklı olarak haber odaklı yayın yapan 13 televizyon kanalında en çok izlenen zamanda yayınlanan programlardaki konukların cinsiyet dağılımları inceledi.
Sonuçları kamuoyuna bir raporla duyuran Ka.Der’den yapılan açıklamada, “Konukların yüzde 90’ının erkek olduğu gözlendi” denildi.
TIKLARIN - Araştırmanın tamamını okuyun
Ekranda kadın yok
Rapordan öne çıkan bulgular şöyle:
* A Haber, Bloomberg HT, CNN Türk, Haber Global, Habertürk TV, Halk TV, NTV, Tele 1, TRT Haber, TV24, TVNET, Ulusal Kanal ve Ülke TV. 184 gün içerisinde 13 televizyon kanalında toplam 2089 haber ve tartışma programı izlendi.
*Bu programlara toplamda 6114 konuk katıldı. Programlarda en az 1 ve en fazla 7 konuk ağırlandı. Konukların yüzde 90’ı erkek (5532), yüzde 10’u kadındır (582).
*En az kadın konuşmacıya yer veren kanal yüzde 2 ile Bloomberg HT olurken, Halk TV’deki programların konuklarının yüzde 21’i kadındır.
Program başına düşen ortalama konuk sayısı 2.93. 2089 programın yüzde 77’sinde sadece erkek konuklar yer alırken eşit sayıda kadına ve erkeğe yer verilen programların oranı yüzde 3,6’dır.
*Sadece kadın konuşmacıların olduğu programları yüzde 2’ye ancak ulaştı.
*Eşit sayıda kadın ve erkek tartışmacı yer verme oranı Tele 1 ve Halk TV kanalları için yüzde 7’dir. A Haber, Haber Global ve CNN Türk her 100 programlarının sadece 1’inde eşit sayıda erkek ve kadına söz verdi.
* En çok kadın konuğa yer veren Halk TV’de bu oran yüzde 21’dir. Diğer bir deyişle en çok kadın konuğa yer veren kanalda bile her 5 konuktan 1’i kadın 4’ü erkek.
*Bu çalışmada mercek altına alınan 13 kanalda 6 ay boyunca izlenen 2089 haber-tartışma programına katılan her 10 konuktan sadece 1’i kadındır.
*Bu programların yüzde 77’sine sadece erkek konuklar katıldı. Eşit sayıda kadına ve erkeğe yer verilen programların oranı yüzde 3,6’dır.
*Neredeyse her akşam ekranlardan evlere ulaşan siyasi, ekonomik ve sosyal yorumlarda kadınlar yok sayılıyor.
"Uzman kadın havuzu oluşturduk"
Ka.Der Başkanı Nuray Karaoğlu, "Araştırma sonuçlarına göre en çok kadın konuğa yer veren Halk TV’de bile her 5 konuktan sadece 1’inin kadın olduğunu, 4’ünün erkek olduğunu üzülerek görüyoruz" dedi. Karaoğlu, şöyle seslendi:
"Bu toplumun yarısını oluşturan biz kadınlar tarafından kabul edilemez bir sonuçtur. Biz başta parlamento olmak üzere her alanda eşit temsil ve yüzde 50 için mücadele ederken medyadaki bu uçurum elbette üzücü.
"Bu sonuçları kanallarla paylaştığımızda kanallar ya duymuyor ya da kadın konuk bulamıyoruz diyorlar. Bu düşünce, siyasi partilerin “kadın aday arıyoruz ama bulmakta zorlanıyoruz” sözleri gibi erkek egemen zihniyetin dile dökülmüş halidir.
"Oysa ki ekonomi, savunma, çevre, siyaset, sağlık, hukuk, iletişim, eğitim, mühendislik gibi her alanda uzman çok kadın var. Mesele, gerçekten kanalların uzman kadın bulamaması ise, biz her siyasi partiye, her görüşe eşit mesafede duran bir örgüt olarak bu uçurumun kapanması için çözüm önerimiz şudur;
“KA.DER olarak harekete geçtik, üniversite ve meslek kuruluşlarımızın katkılarıyla kadın uzman listeleri hazırlamaya başladık. Kanallar konuşmacı, yorumcu aradıkları her alan için bize başvurabilirler; her alanda uzman olarak çalışan, başarılı pek çok değerli kadın yorumcu için havuzumuzdan faydalanabilirler. Biz KA.DER olarak kanallara yardımcı olmaya hazırız..”
MetodolojiBu araştırmaya Türkiye’de ağırlıklı olarak haber odaklı yayın yapan 13 televizyon kanalı dahil edildi. Bu kanallar alfabetik sırayla AHaber, Bloomberg HT, CNN Türk, Haber Global, Habertürk TV, Halk TV, NTV, Tele 1, TRT Haber, TV24, TVNET, Ulusal Kanal ve Ülke TV’dir. Kanallar, ulusal düzeyde farklı platformlardan erişilebilirlikleri ve tartışma-haber programlarına yer vermeleri açısından seçilmişlerdir. 01 Temmuz 2020 ile 01 Ocak 2021 tarihleri arasındaki 6 ay içerindeki 184 günde en çok izlenen zaman (prime time) dilimindeki ilk haber ve tartışma programları incelendi. Hafta içi ve hafta sonu yayınlanan tüm programlar incelemeye dahildir. Her bir kanalda prime time süresince ilk ekrana gelen programın adı, tarihi, konusu, konukların cinsiyeti ve sayısı kodlandı. Programların duyurusu ve başlangıcı itibariyle yer alan konuklar hesaba katılmıştır. Program süresince stüdyoda olan ve pandemi dolayısıyla stüdyo dışından bağlanan konuklar dikkate alındı. Program sunucularının sayısı ve cinsiyetleri dikkate alınmamıştır. Program içerikleri açısından konuşmaların cinsiyet bazında dağılımı (saniye/dakika) dikkate alınmamıştır. Toplamda 2089 program incelenmiştir. Her bir kanal için incelenen programların listesine raporun sonunda yer verildi. Araştırma Ekibi Dr. Öğretim Üyesi Barış Gençer Baykan- Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi İrem Dilara Kenan - Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Mezunu Cansu Malak - Yeditepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi |
(EMK)