Selin Özünaldım, Bahçeşehir Koleji Nakkaştepe 50. Yıl kampüsü öğrencisi
17 yaşındaki Selin Özünaldım, UNWomen’in küresel cinsiyet eşitliği hareketi HeForShe’nin Türkiye’deki en genç temsilcisi ve Birleşmiş Milletler tarafından seçilen 300 genç toplumsal cinsiyet aktivistinden biri.
Selin Özünaldım, genç kadınların gerekli bilgi işlem becerileri ile donatılarak bilgisayar bilimindeki kadın sayısını desteklemeyi ve artırmayı amaçlayan “Girls Who Code Club” kuruluşunun da Türkiye’deki kurucusu.
Aynı zamanda Birleşmiş Milletler Vakfı’nın 10 yıl önce genç kızların lider olma becerilerini, haklarını ve fırsatlarını ilerletmek için ‘Girl Up’ hareketini Türkiye’de başlatan Selin, 10 bin kişinin katılımıyla gerçekleşen Global Leaders Summit’te konuşma gerçekleştiren Türkiye’den ilk genç.
“Büyük destek görüyoruz”
Selin Özünaldım, “Girl Up” hareketini Türkiye’de nasıl başlattığını şöyle anlatıyor:
“Birleşmiş Milletler’in Genç Aktivistler Programı’na kabul edilen 300 gençten biriyim. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve fırsat eşitliği, eğitimde eşitlik gibi konular benim için çok değerli ve üzerine çalışmak istediğim konular. Kadınların, kadınları desteklediği bir platforma her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.
"Bu konuda ne yapabileceğimi düşünürken internette Girl Up’a rastladım. Ülkemizde Girl Up kulübünün olmadığını fark ettim. İlk adımı atmaya karar vererek Girl Up’ın yönetim kurulu ile iletişime geçtim. Toplumdaki her kızın kendi sesini duyurabileceği bir platforma ihtiyacımız vardı. Bu sebeple Türkiye’deki ilk Girl Up Toplum Kulübü’nü kurdum. Şu anda birkaç aylık bir kulübüz ama Türkiye’de ilk olduğumuz için hem Girl Up hem de diğer Girl Up kulüpleri tarafından büyük destek görüyoruz.”
“Annemin mesajıyla harekete geçtim”
Özünaldım, HeforShe hareketiyle ise annesi sayesinde tanışmış:
“Lady Diana, Michelle Obama ve Oprah gibi rol modellerle büyüdüm. Onların izinden gitmek istediğimi her zaman biliyordum. Her zaman değişimin bir parçası olmak istediğimi biliyordum ama gerçekten motivasyonum yoktu veya nereden başlayacağımı bilmiyordum.
“Bir gün annem okuldayken bana mesaj attı ve 'Tyson ve ben okulda bir HeforShe kulübü olduğunu gördüm. Neden katılmıyorsun?' diye. Ve sonra biraz daha araştırma yaptıktan sonra, Türkiye’deki hiçbir lisede aktif bir HeforShe kulübü olmadığını gördüm. HeforShe hareketine katılmak için UNWomen’e bir e-posta göndermeye karar verdim.
"En iyi arkadaşımla konuştuğumu ve gönder düğmesine tıklayarak bunun tüm hayatımı nasıl değiştirebileceğiyle ilgili şaka yaptığımı hatırlıyorum. Bu e-postayı gönderdikten birkaç ay sonra UNWomen bana olumlu yanıt verdi. HeforShe kulübünü okulumda başlatmakla kalmadım aynı zamanda Türkiye genelinde farklı okullara da hareketi tanıttım.”
“Görmek istediğiniz değişimin kendisi olun”
Selin Özünaldım, neden aktivizmi tercih ettiğini de şöyle anlatıyor:
“Ben bir cinsiyet eşitliği aktivistiyim çünkü kadınları güçlendirdiğinizde ulusu da güçlendiriyorsunuz. Şanslı olduğumu biliyorum, İstanbul’da yaşıyorum ve özel okula gidiyorum, başarmak istediğim şeylere ulaşmak benim için daha kolay ama herkes benim sahip olduğum imkanlara sahip değil ve bu haksızlık. Eğer hedeflerine ulaşmalarına ve tam potansiyellerini bulmalarına yardım etme fırsatım olursa, bu kızların sesleri olmak bir sorumluluk gibi geliyor.”
“Eğer değişmesini istediğimiz bir sorun görürseniz, onu değiştirecek kişi siz olmalısınız. Hedefleriniz ne kadar çılgınca gelirse gelsin, bu konu sizin tutkunuzsa başarabilirsiniz. Ghandi’nin söylediği gibi; dünyada görmek istediğiniz değişimin kendisi olun.”
He For She kampanyası nedir?
"Kadın-erkek eşitsizliği sadece kadınları değil; her yaştan kadını ve erkeği, kısacası hepimizi etkileyen bir insan hakları meselesidir" diyen BM, kampanyanın her yaştan erkeği toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi için suskunluğu bozmak, sesini çıkartmak ve harekete geçmek üzere savunucu olmaya çağırdığını belirtiyor.
Kampanya kapsamında hazırlanan el kitabında BM kuruluşları, sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve bireyler için uygulama planları yer alıyor. (EMK)
*Haber Unpublishedzine, SKD Türkiye'den derlendi.