Haberin İngilizcesi için tıklayın
* Fotoğraf: DHA - Bismil / Diyarbakır
Müftülere resmi nikah kıyma yetkisi veren yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, müftü tarafından kıyılan ilk nikah gerçekleşti.
DHA’nın haberine göre, Diyarbakır Bismil Belediye Başkanlığı’nın dün akşam düzenlediği toplu nikah töreninde, belediye başkan vekilliğine kayyum olarak atanan Turgay Gülenç, nikah memuru Rıfat Akan ve Bismil İlçe Müftüsü Ahmet Durmuş hazır bulundu.
Kayyumun ilk nikahı kıymasının ardından, müftü Durmuş bir çiftin nikahını kıydı. Diğer çiftlerin nikahı ise nikah memuru tarafından kıyıldı.
Nikah sırasında, nikah memuru Akan’ın müftünün evlenen çiftle konuşurken yaptığı hataları kulağına fısıldayarak sık sık düzelttiği görüldü.
Resmi nikah cüzdanını evlenen çifte veren müftü Durmuş, kendisinin sekiz çocuğu olduğunu belirterek, yeni evlenen çiftlerden en az beşer çocuk yapmaları tavsiyesinde bulundu.
Toplu törende toplam 30 çift evlendi.
Kayyum: Bir ilki gerçekleştirdik
Belediye başkan vekilliğine kayyum olarak atanan Gülenç, ikinci kez düzenledikleri toplu nikah töreninde bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi ve şöyle konuştu:
"Müftülerin de nikah kıymasına olanak tanınan yasanın yürürlüğe girmesinin ardından, Türkiye'de ilk olarak müftümüz nikah kıydı. Düğün masraflarını, gelinlik ve damatlık giysileri dahil bazı beyaz eşyaları da belediye olarak biz karşıladık. Biz devletin imkanlarını vatandaşın hizmetine kullanıyoruz. Böylece insanları medeni nikah kıymaya teşvik ediyoruz. Bundan sonra farklı törenlerle halka hizmet etmeye devam edeceğiz.”
Müftü: Yasadışı bir nikahı kılmamız mümkün değil
İlçe müftüsü Durmuş da şöyle konuştu:
"İlk kez resmi bir nikah kıydık. Bu akşam, daha önce nikahları kıyılmış 30 çiftimizin resmi nikahını kıydık. Eskiden gece yarısında gelip bizi evden alırlardı 'gelin nikahımızı kıyın' diye. Gidip kılıyorduk ama dini nikahı kıyabiliyorduk.
“Herkesin küçük yaştaki çocukların evlilikleri artar diye endişesi vardı. Biz de evlendirme memurları gibi artık yasaların bize verdiği yasa ölçüsünde nikah kıyacağız. Yani yasada belirtilen yaş neyse biz de o yaştan daha küçük çocukların nikahını asla kılamayız. Yasadışı bir nikahı kılmamız mümkün değil. Diyanetin bize verdiği yetkiler ölçüsünde resmi olarak nikahları kıyacağız.”
Ne olmuştu?
100’e yakın kadın ve LGBTİ örgütünün “Bu Yasalar Böyle Geçmez” kampanyasıyla karşı çıktığı Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 3 Kasım’da onaylanmıştı.
Müftülere resmi nikah yetkisi verilmesinin; doğum kaydını yazılı belge yerine sözlü beyanla yapılmasının önünü açan tasarı kamuoyunda yoğun tepki toplamıştı. Tepkiler üzerine konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “İsteseniz de, istemeseniz de Meclis’ten geçecek” demiş; tasarı 19 Ekim gecesi TBMM Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edilmişti.
Türkiye’de 1398 belediye ve 81 ilde, 919 ilçede evlendirme daireleri bulunuyor. 18 binden fazla köy muhtarı var ve köy muhtarlarının nikah kıyma yetkisi var. (ÇT)