Kadın gazeteciler, İstanbul’da İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) bugün 693 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan medya kuruluşlarından Gazete Şûjin’e destek olmak için bir araya geldi.
Basın toplantısını takip eden gazeteciler arasında bugün aynı KHK ile kapatılan dihaber muhabirleri de vardı.
Gazete Şûjin muhabirleri kısa bir basın açıklaması yaparak, yayın hayatına başladıklarından bu yana tehditler, gözaltılar, tutuklamalarla hedef alındıklarını ancak kadın haberciliği konusunda yollarına devam edeceklerini söylediler.
Desteğe gelen kadın gazetecilerden Özgürlükçü Demokrasi editörü Rojda Korkmaz da “Kapatılan medya kuruluşlarının yanında olmaya, kadının da, toplumun da sesi olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
KHK ile Kapatılan Gazete Şûjin: Kadın Haberciliği Susmayacak
Basın toplantısının ardından Gazete Şûjin İstanbul muhabiri Rojda Oğuz, bianet’in sorularını cevapladı.
Muhabirliğe JINHA’da başlayan Rojda Oğuz, “AKP, gerçeğin ortaya çıkarılması için bu kadar uğraşan insanların bu kapatmalardan sonra bir bardak su içip oturmasını bekliyorsa, bu çok ciddi bir yanılgıdır” diyor, haberciliğe kaldıkları yerden devam edeceklerini söylüyor.
Bu sabah uyandınız ve çalıştığınız medya kuruluşu kapatılmıştı. Ne hissediyorsunuz?
Bu ilk değil. Daha önce de Türkiye’nin ilk kadın ajansı olan JINHA’da muhabirlik yapıyordum. JINHA kapatıldığında hissettiklerimin aynısını hissediyorum.
İşin tek boyutu ajansların kapatılması değil, bir de gazetecilerin işsiz kalması söz konusu. 1990’lar gözaltılar, tutuklamalar, öldürmelerle anılıyor. Şu an içinde bulunduğumuz dönemde de gözaltılar ve tutuklamalar var ancak bunların yanısıra basının işlevsizleştirilmesi için ciddi bir çaba var. İşine gelmeyen haberleri yayınlatmama, gerçekleri ortaya çıkartmama…
Yaklaşık üç yıldır muhabirim. JINHA’da başlamıştım. Bu işlevsizleştirme çabası bende durgunluk yaratmıyor, tam tersine yaptığımız işin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Türkiye’de son bir yılda yaşanan tüm hak ihlallerini, bunların nelere neden olacağını tüm açıklığıyla yayınladık. Yani hedef alınmamış olsaydık daha çok şaşırırdık.
Gazete Şûjin’de kapatılmadan önce de baskı görüyordunuz, yaptığınız şiddet haberlerinin failleri tarafından tehditler alıyordunuz. Gazete Şûjin’de, bir kadın medyasında çalışmak zaten kolay değil miydi?
Devlet eşittir erkek, diyoruz hep. Bu tanım içi çok dolu bir tanım. Yıllardır süren bir istismar vakasını haberleştirdiğimiz için tehditler aldık. Tehdit eden failler, iktidarın ideolojisine yakın insanlardı. Bu haberde amaç sıradan erkekleri teşhir etmek değil, bu ülkede kadına bakışı teşhir etmekti. Gelen tehditler, az önce söylediğim gibi, yaptığımız işin önemini gösteriyordu. Bir yerde ne kadar doğru varsa, o doğruya karşı tavır alanlar vardır. Beklenmedik bir şey değil.
OHAL boyunca 180’e yakın medya kuruluşu kapatıldı. Ama gazeteciler haber yapmaya da devam ediyor. Demin JINHA kapanınca Gazete Şûjin’de haber yapmaya devam etmeye çalıştığını anlatmıştın aslında ama yine de sormak istiyorum. Bu KHK’lar sizi haber yapmaktan alıkoyacak mı?
Tabii ki hayır. AKP, gerçeğin ortaya çıkarılması için bu kadar uğraşan insanların bu kapatmalardan sonra bir bardak su içip oturmasını bekliyorsa, bu çok ciddi bir yanılgıdır. Kürt basınının bunca yıldır yürüttüğü mücadeleye bir dönüp bakmaları lazım.
Medya kuruluşlarının kapatılması faşizan bir yaklaşım ama basını durduracak bir durum değil. Bir devlet neden bir gazete kapatsın ki? Bu kadar fazla medyanın bir yılda kapatılması, anaakım medyanın attığı manşetlerle insanların tutuklanması, darp edilmesi, tehdit edilmesi tesadüf değil.
Kapatmalarda genel olarak muhalif basın hedef alınıyor. Bunun yanı sıra dikkat çekici bir diğer nokta, KHK’lar JINHA, Gazete Şûjin gibi kadın medyalarını kesinlikle es geçmiyor. Bunun nedeni nedir sizce?
Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde Samsun’dan bir görüntü ortaya çıktı. Polisler iki kadını feci şekilde darp ediyorlardı. Polis kadının bacaklarının arasına tekme atıyordu. O tekme bir mesajdı.
Bu görüntüler, Türkiye’de neden bir kadın haber ajansı olması gerektiğinin de kanıtı. Bizim yayınladığımız haberler, o tekmenin cevabıdır.
Peki Gazete Şûjin muhabirleri şimdi ne yapacak?
JINHA kapatıldığında “Biz haber yapmaya devam edeceğiz. Kadını, kadın bedenini, kadın yaşamını hedef alan erkekleri teşhir edeceğiz” demiştik. Bugün Gazete Şûjin kapatıldı ve yine aynı cümleyi kurmakta bir sakınca görmüyorum. Çünkü aynı şekilde devam edeceğiz. (ÇT)