Kocası tarafından öldürülen Gülay Armağan davasının ilk duruşması Üsküdar 1.Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Gülay Armağan'a tecavüz ettiği iddia edilen kocanın ağabeyi D.A. mahkemede hazır bulunurken, sanık koca M.A. duruşmaya gelmedi. Avukatın iddiasına göre, M.A. bir kriz geçirdiği için akıl hastanesine kaldırıldı.
Bir sonraki duruşma 21 Haziran'da görülecek.
"Haksız tahrikle mücadele edeceğiz"
Davayı takip etmeye gelen kadınlar, sanık M.A.'nın hastahaneden akıl sağlığının yerinde olmadığına dair rapor almaya çalıştığı konusunda endişeleri olduğunu dile getirdi.
DİSK'li Kadınlar, EMEP'li Kadınlar, EVİD-SEN (Ev İşçileri Dayanışma Sendikası)- Halkevci Kadınlar, İlerici Kadınlar, İmece Kadın Sendikası, KESK'li Kadınlar, ÖDP'li Kadınlar, SDP'li Kadınlar, SKM (Sosyalist Kadın Meclisleri) ve Yeni Demokrat Kadın adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Gülay öldürüldüğünde henüz 36 yaşındaydı. Hayalleri ve daha yapacak, yaşayacak çok şeyi vardı. Ama alındı elinden Gülay'ın yaşamı. Şimdiyse o katile 'haksız tahrik' adı altında ceza indirimi yapılması planlanıyor.
"Savcı birçok kadın cinayeti davasında olduğu gibi, Türk Ceza Kanunu'nun 29/1 maddesinin de uygulanmasını istiyor. Hem bu davada 'haksız tahrik'le mücadele etmek hem de yargı sisteminin bu cinsiyetçi ve vicdana sığmayan uygulamasını ortadan kaldırmak için sesimizi çıkartmak zorundayız. Çünkü mahkeme kararlarının zemininde cinsiyetçi sistem yer alıyor.
"Gülay Armağan'ın davası hepimizin davasıdır. Bu davanın takipçisiyiz. Kadın katillerinin peşindeyiz."
Ne olmuştu?
3 Aralık 2011 tarihinde kocası M.A. tarafından öldürülen Gülay Armağan'ın cenazesi memleketi Adana'da erkek şiddetine karşı mücadele veren kadın örgütlerin üyesi kadınların katılımıyla kaldırılmıştı.
Gülay Armağan kocasının abisinin iki yıl boyunca tecavüzüne uğramıştı. Bu durum ortaya çıktığında ise kocası M.A., boşanma davası açmış ama 2 Aralık'ta görülen boşanma davasından bir gün sonra Gülay'ı baltayla kafasına vurarak öldürmüştü. Gülay 36 yaşındaydı ve iki çocuğu vardı.
8 Mart'ta SDP'li Kadınlar yürüyüşlerini Gülay'ın anısına adadı. (ÇT)