COVID-19 pandemisi nedeniyle yaklaşık iki yıldır kapalı olan okullar açıldı. Milyonlarca öğrenci yüz yüze eğitim için okullara başladı.
Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) verilerine göre bu yıl yaklaşık 800 bin genç üniversiteli oldu. Ancak Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı olan Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurtlarına ise sadece 150 bin yeni öğrenci yerleştirildi.
Yurt çıkmayan ve yüksek kiralar yüzünden ev tutamayan veya yüksek fiyatlı özel yurtlarda kalamayan öğrenciler, barınma sorununa dikkat çekmek için günlerdir Türkiye’nin farklı şehirlerinde parklarda, bahçelerde geceliyor.
TIKLAYIN-Son 1 yılda 20 KYK yurdu kapatıldı
Üniversitelerin açılmasıyla barınma sorunu yaşayan ve kendileri için farklı çözümler bulan Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden ismini vermek istemeyen bir öğrenci, Kocaeli Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü 2.sınıf öğrencisi Gözde H. ve Kırklareli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’ndan yine ismini vermek istemeyen bir öğrenci, yaşadıkları sıkıntıları bianet'e anlattı.
"Yüzde 100’den fazla zam”
İsmini vermek istemeyen Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi 4. sınıf öğrencisi, yeni eğitim öğretim döneminde koşulların daha da zorlaştığına ve kendisinin de kaldığı özel yurt fiyatlarının çok ciddi oranda arttığını söylüyor.
TIKLAYIN- "Barınmak, ciddi bir maddi yük haline geldi"
“İlk üniversiteye girdiğim zaman, yine özel yurtta 2 kişilik odadaydım ve 9.500 TL’ya anlaşmıştık. Şimdi ise farklı bir yurtta 2 kişilik oda için 25 bin TL’ye anlaştık” diyen öğrenci, “Bu da demek oluyor ki, yüzde 100'den bile fazla bir zam var” diye ekliyor.
Özel yurtların, “pandemiden etkilendikleri, her şeyin fiyatının arttığı ve pandemi kuralları nedeniyle 300 kişilik yurtların kapasitesinin 150’ye indirildiği” gibi gerekçelerle fiyatlarını artırdığı yönünde açıklama yaptığını hatırlatan öğrenci, “Tek kişilik odalar yıllık 33 bin TL’den başlıyor. Kabul edilemez bir rakam gerçekten. Yani biz son senem diye mecburen kabul ettik. Ama birkaç sene daha kalacak olsak, kabul etmezdim” diyor.
Ailesinin desteği ile yurtta kalabildiğini, ailesinin de bu süreçte çok zorlandığını ifade eden Kocaeli Üniversitesi öğrencisi, ailelerin destek verememeleri durumunda öğrencilerin durumunun içinden çıkılamayacağını söyleyip ekliyor: “Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) yurdu çıkmazsa, evde de kalamazsın. Kocaeli’de eşyalı ev bulmak çok zor. Eşyasız evlerin kiraları en az 1000 TL’den başlıyor. Beyaz eşyası, diğer ihtiyaçlar, fatura, kira ve mutfak masrafları derken yurt fiyatını buluyor. Kısacası Allah bu sene öğrencinin yardımcısı olsun, yoksa başka el uzatan yok.”
Burs 650, yurt 325 TL
Kocaeli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyat Bölümü 2. sınıf öğrencisi Gözde H., ise devlet yurdunda kalıyor. Devlet yurtlarının özel yurtlara kıyasla daha ugun fiyatta olduğunu kaydeden H., “Ama KYK yurtlarının da kendi çapında zorlukları, pahalılıkları var” diyor. “Mesela, devlet yurdunda bana verilen yemek bütçesi KYK’da sabah kahvaltısı için 6 TL, akşam yemeği ise 13 TL. Kesinlikle yetmiyor. Bir porsiyon etli yemek aldığınızda zaten 7- 8 TL’den başlıyor. Paranızın yarısından fazlası gidiyor. Kısacası memnun değilim.”
H., aldığı KYK bursunun da yetersiz olduğunu ifade ediyor. “KYK bursu alıyorum. 650 TL burs ücretim ama bursumun 325 TL’si KYK yurduna gidiyor. Geriye kalanla da yemek mi alayım, yola mı harcayayım bilemiyorum. Zaten yurdun yemekhanesi de pahalı. 2 tabak yemek alıyorsun, yurdun verdiği yemek bütçesini zaten geçiyor. Anlayacağın kalan parayı da oraya veriyoruz."
“Barınamıyoruz” diyen öğrencilerin parklarda kalarak yaptıkları eylemlere ilişkin düşüncelerini şöyle ifade ediyor: “Bence yapılan eylemler normal çünkü herkes yurda yerleşemiyor ve buna çözüm hala getirilmedi, bir an önce mağdur edilenlerin problemleri çözülmeli.”
TIKLAYIN- #Barınamıyoruz nöbetleri | "Ülkeyi yönetenler rant peşinde"
"Öğrenciler önemsenmiyor"
Yine ismini vermek istemeyen Kırklareli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu 2. sınıf öğrencisi de şehirdeki iki devlet yurdunun okullarına çok uzak olması nedeniyle öğrencileri apart yurtlara yönlendirdiğini söylüyor.
“Kırklareli’nde okuyorum, iki devlet yurdu var. İki yurt da okuluma iki otobüs değiştirerek gitmemi gerektirecek mesafede” diyen öğrenci, hem günde iki saat zaman kaybı hem de maddi kayıp yaşamamak için okuluna daha yakın olan apart yurdu tercih ettiğini söylüyor.
Apart, bir site veya apartmanda bulunan tüm dairelerin ücreti dahilinde üniversite öğrencilerine veya çalışanlara tahsis edilmesidir.
Apart yurtta kalma kararı almadan önce özel yurtları da araştırdığını söyleyen öğrenci, “Okula yakın üç özel yurt olduğunu öğrendim ve üç yurt da aylık 2000-3000 TL arasındaydı fiyatlar. Bütçemizin çok üstünde olduğu için apartı tercih ettim” diyor.
“Apart yurtlar yemekli ve yemeksiz olarak ikiye ayrılıyor ve yemeksiz yurt fiyatları yaklaşık 550 ve 1000 arasında değişiyor. Yemekli yurtların fiyatları ise 1000 TL'den başlıyor” diye anlatıyor.
Kendisinin yemeksiz olan bir yurdu seçtiğini ve beş kişilik oda da kaldığını, arkadaşlarıyla beraber ortak bir şekilde aylık 500 TL harcamalarının olduğunu ve ona düşen miktarın 100 TL olduğunu söylüyor.
Barınamayanlar, Yurtsuzlar isimleriyle yapılan eylemleri hakkında da şöyle diyor: “Öğrencilerin barınamıyoruz demelerine kesinlikle katılıyorum. Ülkemizde öğrencilerin çok önemsenmediklerini düşünüyorum ve öğrencilere daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum.”
Öğrencilerin ev tutabilmesinin imkanı yokYükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) 15 Ağustos'ta örgün eğitime geçileceğini açıklamasıyla birlikte üniversiteye yeni giren ve halihazırda üniversitede okuyan gençler kiralık evlerin fahiş fiyatta olması, yurt zamları, çoğu yurdun kampüse uzak olması, tüm bunların yanı sıra yurtlarının kapasitesinin yetersiz olması yani talebi karşılayamaması, apartların da aynı şekilde ücretlerini artırması gibi çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldı. Yüz yüze eğitim kararının açıklanmasının ardından kira fiyatları son bir yıla göre İstanbul'da yüzde 80, Ankara'da yüzde 55, Izmir'de yüzde 49, Muğla’da yüzde 51, Aydın'da yüzde 54, Antalya'da yüzde 40 arttarken; Nevşehir, Muş ve Batman'da bu oran yüzde 60'a, Bursa, Konya, Erzurum ve Samsun'da yüzde 50'ye vardı. Ev koşullarına göre somut kriterlere göre yapılacak değerlendirmelerle kira fiyatları denetlenmeden, öğrencilerin kaldığı evlere maddi destek sağlanmadan, bu evlere dair yıllık yapılacak kira zam oranı düşürülüp sabitlenmeden öğrencilerin bu artışlarla beraber ev tutabilmesinin ise imkanı yok. KYK ödemeleri yetersizT.C. Milli Eğitim Bakanlığı örgün Eğitim 2020-2021 İstatistikleri'ne göre Türkiye'de örgün aktif öğrenim gören öğrencilerden 969 bin 237'si geri ödemeli devlet kredisi, 447 bin 554'ü burs alıyor. Yurt çıkabilen öğrenciler için KYK yurtlarının ücretleri aylık 230 TL'den 390 TL'ye kadar değişiyor. Bu ücretler, aylık 650 TL olan KYK kredi/burs miktarının yarısına denk gelirken, depozito miktarı ile beraber bu denklik tamamına ulaşıyor. Yurda çıkamayan öğrencilerin ise eve çıkabilme imkanı yok. 8 milyon öğrenciden 700 bini yurttaT.C. Milli Eğitim Bakanlığı örgün Eğitim 2020-2021 İstatistikleri'ne göre Türkiye'de örgün aktif öğrenim gören yaklaşık 8 milyon öğrenciden sadece 700 bini KYK yurdunda kalabiliyor. Istanbul'da en kötü koşullara sahip özel yurt ücreti aylık 1250 TL iken bu miktar 8 bin TL'ye kadar ulaşıyor. Aylık 650 TL olan KYK kredi/burs miktarının en az iki katına denk gelen özel yurt ücretleri yurdun tamamında yerel piyasaya göre benzer şekilde fahiş seyrediyor. KYK yurtlarında yer bulamayan yaklaşık 7 milyon 300 bin öğrencinin ise sadece son bir yılda Türkiye ortalamasında yüzde 40, bazı bölgelerde yüzde 3001e varan kira arttışları ile beraber KYK kredi/bursu dışında başka bir maddi destek olmadan eve çıkabilmesinin imkanı yok. |
(MD/NÖ)