* Fotoğraf: AA - Arşiv
Anayasa Mahkemesi (AYM) başkanlık seçiminde, mevcut başkan Zühtü Arslan yeniden başkan seçildi. Arslan, dört yıl daha AYM Başkanlığı yapacak.
Arslan’ın görev süresi 10 Şubat 2019’da doluyordu.
Seçimin ilk turunda Zühtü Arslan’ın yanı sıra AYM üyelerinden Kadir Özkaya ve Rıdvan Güleç aday olmuştu.
İlk turda Arslan yedi, Güleç altı oy almış, Özkaya ise ilk turun ardından adaylıktan çekilmişti.
15 üyeli Anayasa Mahkemesi’nde başkan seçilmek için gereken dokuz oyu alan Arslan, istifa etmemesi halinde 10 Şubat 2023’e kadar başkanlık görevini yürütecek.
17 Nisan 2012'de 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi'ne üye olarak atanan Zühtü Arslan, önceki başkan Haşim Kılıç'ın erken emekliliği sonrası, 10 Şubat 2015'ten bu yana AYM Başkanlığı yapıyor.
TIKLAYIN - Erdoğan, AYM Üyeliğine Eski AKP Milletvekilini Atadı
Tartışmalı fotoğraf için “Kadraj oyunu” demişti
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın, 30 Ağustos 2017’de Cumhurbaşkanlığı’nda düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan önünde eğildiği fotoğrafı tartışmalara neden olmuştu.
Anadolu Ajansı (AA) tarafından çekilen fotoğraf hakkında törenden bir hafta sonra konuşan Arslan, fotoğrafın gerçeği yansıtmadığını belirterek “Üzerinde çalışılmış, kadraj oyunu ile manipülasyonun çirkin bir örneği” demiş ve şöyle devam etmişti:
“Milyonlarca insanın seyrettiği bir tören. O törende Sayın Cumhurbaşkanı ile normal bir tokalaşma ve arkasından bu tür manipülatif bir karenin maksatlı bir şekilde servis edilmesi olayı var.
“Bunun şahsıma ve Sayın Cumhurbaşkanına yönelik bir haksızlık olduğunu düşünüyorum. Özellikle şunu ifade edeyim. Şahsıma karşı bir hakaret. Sayın Cumhurbaşkanına haksızlık.
“Ben Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak ve daha önce de meslek hayatımın hiç bir döneminde Allah'tan başka hiç bir gücün önünde eğilmedim, eğilmem de. Bir kere bunu net bir şekilde ifade edeyim.
“Bunun aksine ne görürseniz inanmayın. O fotoğrafta bunun aksini göstermeye çalışan bir imaj çalışması."
Erdoğan “Tanımıyorum” dedikten sonra “AYM kararlarını herkes tanımalı” demişti
AYM Başkanı Arslan, AYM’nin 25 Şubat 2016’da tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül için verdiği hak ihlali kararını tanımadığını açıklayan Erdoğan’ın sözleriyle ilgili 1 Mart 2016’da konuşmuştu:
“AYM'nin verdiği kararlar herkesi ve her kurumu bağlamaktadır.
“Mahkeme kararları eleştirebilir dahası eleştirilmelidir. Aksi takdirde hukuk gelişemez. Biz de bu nedenle her eleştiriye saygı duyuyoruz.
“Verdiğimiz kararları bazıları beğeniyor bazıları beğenmiyor. Dahası bugün alkışlayanlar yarın lanetleyebiliyor.
“Hatta bazen aynı kişiler verilen kararlardan bir kısmını alkışlıyor ancak aradan bir gün geçmeden aynı hakimlerin verdiği kararlar için ‘skandal' diyor.
“Verdiğimiz kararlara göre varlığımızı hatırlayanlar değişse de biz hep buradaydık. Burada olmaya devam edeceğiz.
"Kınayanın kınaması da övenin övgüsü de AYM’yi etkilemez. Biz işimizi yapıyoruz. Bireysel başvuruda başvuranın kimliğine de bakmıyoruz."
Zühtü Arslan hakkında
Eski AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın emeklilik kararının ardından, 10 Şubat 2015’ten bu yana AYM Başkanlığı yapıyor.
TBMM tarafından yürütülen Parlamento Tarihi projesinde 1957-1960 döneminden sorumlu yazar olarak görev yaptı.
TESEV tarafından yürütülen “Türkiye’de Güvenlik Sektörü Almanak / 2005” projesinde “Hükümet” bölümünün yazımından sorumlu yazar olarak da yer aldı.
İnsan hakları, anayasa hukuku, hukuk-siyaset ilişkisi ve siyaset felsefesi gibi alanlarda çeşitli ulusal ve uluslararası akademik dergilerde makaleleri yayımlanan Arslan’ın ayrıca Anayasa Teorisi başlıklı bir kitabı bulunuyor.
2007’de profesör olduktan sonra Polis Akademisi Başkanı olarak görev yaptı.
1964 Yozgat – Sorgun doğumlu. (EKN)