Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğer zorunlu eğitimle ilgili tasarı yasalaşırsa, gelecek yıl 15 ilde başlatacağı pilot uygulamayla zorunlu eğitim yaşını beşe indirecek ve okul öncesi eğitimi zorunlu kılacak. MEB, 2013'e kadar uygulamayı Türkiye çapına yaymayı planlıyor.
MEB Okul Öncesi Eğitim Genel Müdürlüğü, hazırladığı yasa taslağıyla okulöncesi eğitim zorunlu hale getirilmesi için ilk adımı atıyor. Ocak ayı başında onaylanması beklenen tasarı sonrasında, pilot olarak seçilen 15 ilde zorunlu eğitim yaşı beş yaşına çekilecek.
Radikal gazetesinin haberine göre Türkiye'de 4-6 yaş grubundaki çocukların yüzde 25'i, 5-6 yaş grubundaki çocukların ancak yüzde 32'si MEB'e bağlı okul öncesi kurumlardan faydalanıyor. Bu oran Meksika'da yüzde 70, Doğu Avrupa ülkelerinde en az yüzde 50, AB ülkelerinin hemen hepsinde ise yüzde 100'e yakın.
"Okul öncesi eğitim insan gelişimi için çok önemli"
Uzmanlar, erken çocukluk adı verilen 0-6 yaş arası dönemin çocuğun en hızlı geliştiği dönem olduğunu belirtiyor. Beyin gelişiminin büyük bir bölümü 0-4 yaş arasında tamamlanıyor. Erken çocukluk dönemindeki deneyimler beynin çalışma biçimi için belirleyici.
Bu dönemde çocuğun yeterli beslenmesi, etkileşimde bulunabildiği, onun gelişimini destekleyen bir ortamda bulunması gerekiyor. Erken çocukluk eğitimi insan gelişiminin başlangıç noktası.
Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, MEB'in kararını olumlu bulduklarını ve bu uygulamaya tam destek verdiklerini belirtti.
"Okul öncesi eğitimde okullaşma oranı 6 yıl içinde yüzde 11'den yüzde 25'e yükseldi. Fakat yine de Avrupa Birliği (AB) ülkelerine bakıldığında yüzde 25 çok düşük bir oran."
"Devlet bu hizmeti ücretsiz vermekle yükümlü"
Okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamına alınmasıyla ilgili yapılan yasa tasarısı çalışmalarının bir an önce yasalaşması gerektiğini söyledi.
"Milli Eğitim Şurası'nda da 6. yaşın zorunlu eğitim kapsamına alınması için sendikamızın da büyük çabalarıyla tavsiye kararı çıkarttırdık. MEB 'zorunlu' değil, 'kademeli bir geçişten' yana. Yaptığımız gözlemler sonucunda toplumun yoksul kesimlerinde bile ailelerin çocuklarını anaokullarına gönderme yönünde çok istekli olduklarını görüyoruz."
"Şimdiden ödenek ayrılmalı"
Anaokullarında velilerden aylık 100-250 YTL civarında ücret istendiğini ve bunun ailelerin çocuklarını okula göndermesine engel teşkil ettiğini vurgulayan Avcı, "Anayasanın 42. maddesine atfen devlet bu hizmeti vermekle yükümlü" dedi.
"Resmi veri ve araştırmalarımıza göre, okul öncesi eğitimde yüzde 100 oranında okullaşabilmek için, müstakil 3 bin 745 okul, 26 bin 211 öğretmen gerekiyor. Bunun maliyeti 2007 fiyatlarıyla 1 milyar 198 bin 400 YTL. MEB, bu altyapı koşullarını hazırlayacak miktarda ödenek ayırmalı." (GG/TK)