Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Genel Sekreteri İsmail Tombul 657 sayılı yasayla ilgili yapılacak yeni düzenlemelerde zorunlu hizmete karşı olduklarını, sorunun eleman alımıyla ve özendirici önlemlerle çözülebileceğini söyledi.
Tombul eleman azlığı olan bölgelerde personelin dengeli dağılımının olmasına katıldıklarını ancak zorunlu hizmetle, rotasyonla olamayacağını, bunun insan haklarına da aykırı olduğunu ifade etti.
“Bölgeler arasında dengeli bir dağlım olması lazım. Ancak bu zorunlu olmaz, rotasyonla olmaz. Bunun için birkaç adıma ihtiyaç var.
“Birincisi, sağlık alanında yüz bine, eğitim alanında iki yüz bine yakın personel açığı var.
“Önce bu açık giderilir, sonra temininde güçlük çekilen bölgelere özendirici önlemler alınır... Sorunun bu tip önlemlerle çözüleceğini düşünüyoruz.
“Rotasyon, devletin zorunlu hizmet getirmesi işin kolayıdır. Esas yapılması gereken personel açığının giderilmesi ve o bölgede çalışmanın özendirilmesi, ödüllendirilmesi gerekir.”
İş güvencesi grev konusu
Tasarıda iş güvencesi, performansa dayalı ücretlendirme, verimlilik gibi konuların olduğunu vurgulayan Tombul’a göre bu konular memurlar için yaşamsal öneme sahip.
“Tasarıda iş güvencesi, performansa dayalı ücretlendirme, verimlilik var; bir sürü gerekçe ortaya koyuyorlar.
“Bu konular gündeme gelirse grev nedenidir bizim için.
“Sadece grevle sınırlı bir tepkimiz de olmaz. Bu süreci ciddi eylemliliklerle karşı koyarız. Tasarının o haliyle geçmemesi için mücadele ederiz. Bizim için yaşamsal bir durumdur.”
12 Nisan toplantısı
KESK Genel Sekreteri’nin verdiği bilgiye göre, ısrarla istemelerine rağmen bugüne kadar yeni tasarıyla ilgili olarak KESK’in önüne yazılı herhangi bir doküman gelmedi.
Tombul’un aktardığına göre, konu 28 Mart’ta Kamu Personeli Yüksek Danışma Kurulu adıyla yılda iki kez yapılan toplantıda gündeme geldi.
“Bakanlık bu konuya dair şifahi bir açıklama yaptı. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun eskidiğini, düzeltilmesi gereken yerler olduğunu, bunun Bakanlar Kurulu’nda konuşulduğunu, başbakanın da ‘uzlaşın, gelin’ dediği söylendi.
“Sonra da bizde hazır metin yok, bir sürü şey var, bunları birlikte konuşup tasarı haline getirmemiz lazım, dedi.
Bu ayın 12’sinde Çalışma Bakanı’nın başkanlığında üç konfederasyon başkanı toplantı yapacak ve bu konu konuşulacak. O toplantıdan sonra eylem programımız açıklarız.”
Tüm memurlara zorunlu hizmet
Zaman gazetesinin haberine göre, yeni hazırlanan yasa tasarısında, az gelişmiş bölgelerde üç yıllık zorunlu hizmet bütün memurları kapsayacak.
Ancak kurumlarda yer değiştirmeye tabi olacak personel, ikincil mevzuatla belirlenecek. Doğu görevinin hangi memurlar ve unvanlar için uygulanacağı ise yönetmelikle tespit edilecek.
Düzenleme 2,5 milyon memuru ilgilendiriyor. (YY)