Yasanın uygulamaya girmesi üzerine diğer kamu çalışanlarıyla birlikte özellikle eğitim hastanelerinde görev yapan şef ve şef muavini konumundaki hekimlerle eski uzmanlardan bir bölümü hızla emekli ediliyorlar. Zorunlu emekli hekimlere, haklarını aramaları konusunda İstanbul Tabip Odası Hukuk Bürosu destek veriyor.
"Yasal" emeklilik
İstanbul Tabip Odası'nın değerlendirmesinde, 4839 sayılı Kanunla Emekli Sandığı Kanun'da yapılan değişiklik hükümleri iptal edilmediği sürece, kanunda belirtilen 61 yaş koşulunu taşıyanların, kanundaki sürelere uygun olarak emekliye sevk edilmelerinin mümkün ve yasal olduğu belirtildi.
Açıklamada şu bilgiler yer aldı:
* Yasanın iptali, Anayasa'ya aykırılık nedeni ile Anayasa Mahkemesi'nce alınabilir. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grubu bu amaçla, söz konusu hükümlerin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi henüz olumlu veya olumsuz bir karar vermedi.
CHP Meclis Komisyonu Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu
* Emekliye sevk edilenlerin, yasanın iptali halinde geriye dönebilmeleri için, emekliye sevk edilme işlemleriyle ilgili olarak 60 gün içerisinde İdare Mahkemeleri'ne iptal davası açmaları gerekiyor.
* Çünkü, Anayasa Mahkemesi, söz konusu hükümleri iptal etse dahi, Anayasa Mahkemesi kararları geriye doğru yürümüyor.
* Dolayısıyla, Anayasa Mahkemesi karar verinceye kadar emekli edilenlerin, kendileri dava açmamışsa bu iptal kararından yararlanıp geriye dönmeleri mümkün olamıyor.
İstanbul Tabip Odası destek veriyor
* Emekliye sevk işleminin iptali için kişisel olarak dava açıp bu davalarında Anayasa'ya aykırılık iddiasında bulunanlar, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı vermesi durumunda bu karardan yararlanabilirler.
* İstanbul Tabip Odası Hukuk Birimi, dileyen hekimler için örnek dava dilekçesi hazırlayabilir ve haklarını aramak isteyen hekimlere hukuksal destekte bulunabilir. (BB/NK)