1930'lu, 40'lı yıllarda Japonlar; binlerce Koreli, Çinli ve Hollandalı kadını seks işçisi olarak kullandı ve savaş bittikten sonra da onları savaş alanının ortasında bıraktı.
Ancak savaştan kurtulan kadınlar , 1990'larda dünya kamuoyuna yaşadıklarını anlatmaya başladı.
Japonlar yaptıklarını inkar edemiyor artık. Ama Tokyo , halen yapılanların yasal sorumluluğunu üstlenmeyi, suçluların cezalandırılmasını ve mağdur kadınlara tazminat ödemeyi kabul etmiyor. Üstelik bu politikasını destekleyen kampanyalar düzenleyerek tartışmanın devlet aleyhine gelişmesini engelliyor .
Japonya'ya Amerikan desteği
Amerika Birleşik Devletleri hükümeti de Tokyo'nun uyguladığı politikayı destekliyor.
Japon yargı makamlarında hiçbir sonuca varamayan Asya'nın çeşitli bölgelerinden kadınlar , haklarını aramak için ABD'de Japonya aleyhine bir dava açtı.
Dava, Yabancılara Haksızlık İddiası (Alien Tort Claims Act) gerekçesiyle açıldı. Amerikan yargı sistemi, yabancılara kendi mahkemelerinde uluslararası hukuka aykırı durumlarda hak arama imkanı veriyor.
Ne var ki, Bush hükümetinin Japonya'nın davadan ceza almadan kurtulması için elinden geleni yaptığı belirtiliyor.
İkinci Savaş'ın bitmesinden kısa bir süre sonra, Amerika Japonya'yı müteffiki olarak görmeye başlamıştı. Bu sayede, savaş sırasında kimyasal ve biyolojik silahları elinde bulunduran en azılı suçlular da cezalandırılmamıştı .
Kadınlara tazminat yok
Japonya seks işçisi olmaya zorladığı kadınlara hiçbir zaman tazminat ödemek istemedi . Tokyo'daki Savaş Suçları Mahkemesi'nin gündeminde bile yok bu konu.
Savaş sırasında pekçok seks işçisinin geldiği Güney Kore'ye Japonya, 1965 yılından beri savaş tazminatı ödüyor. Ancak bu ödemeler, yol yapımı gibi çalışmalara ayrılırken, seks işçilerinin eline hiçbir şey geçmedi .
Kadınlar, başlarına gelen bu olaydan dolayı eşleri ve ailenin geri kalanı ölene dek yaşadıkları yerlere geri dönemedi.
1995 yılında Japonya, seks işçileri için özel bir fon oluşturdu ancak bu fona aktarılacak olan para, şahısların özel işlerine ya da şirketlere aktarıldı.
Böylece Japonya'nın bu yolda çaba gösterdiği imajı çiziliyordu. Ancak kadınlar, Japonya'nın 'tazminat' adı altında para vermesini talep ediyor ve Japonya'nın savaş sırasında yaptıklarının sorumluluğunu da kabul etmesini istiyor.
Mağdur kadınlar, Japonya'nın açtığı fondan gelen paraları da kabul etmedi. (TS/NU)