Edirne’de muayeneyi kabul etmeyen cinsel istismar mağduru çocukları mahkeme kararına rağmen muayene etmediği için yargılanan Prof. Gürcan Altun beraat etti.
Duruşmayı izleyen Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Osman Öztürk beraat kararın doğruluğunu vurgulayarak, zorlayıcı mahkeme kararlarının tıp etiğinin, insan haklarının, hasta haklarının üzerinde olmayacağını söyledi, kanunların bu çerçevede düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.
“Hekimler hiçbir şekilde zorla muayene yapamaz. Türk Ceza Kanunu’ndaki ilgili maddenin ortadan kaldırılması gerekiyor.
Adli tıp hekimlerinin çocuk istismarı konusunda hassas olduğunu, böyle bir suçun kanıtlanmasına yardım için ellerinden geleni yapacaklarını, ancak hiç kimseyi zorla muayene edemeyeceklerini belirtti.
Öztürk zorla muayenenin tıbbi etik kuralları dışında olduğunu ve birçok başka yerde insanların aleyhine kullanılabileceğini de hatırlattı.
Hekimlerin tıbbi etik dışında davranmalarının herkes için büyük tehlike oluşturacağını vurguladı.
“Rejim aleyhtarları hakkında akıl hastası raporu vermeye ya da işkencede mağdurun direncinin artırılarak konuşmasını sağmaya kadar gider bu.”
Hukukun delilleri insan haklarına, hasta haklarına, etik ilkelere aykırı olmadan toplaması gerektiğini söyleyen Öztürk, cinsel istismar olaylarında cinsel istismar olaylarında bedensel belirtilerden ziyade psikolojik belirtilerin önemli olduğuna da dikkat çekti.
“Ne yazık ki hukukçularımız bedensel bulguların bedensel belirti verdiğine çok güveniyor. Hatta bedensel bir bulgu yoksa taciz, tecavüz olmamıştır, diye düşünüyorlar.
“Oysa çoğu durumda bedensel iz olmaz. Bıraktığı ruhsal izler daha önemlidir. Psikiyatri muayenesi daha önemlidir.”
Ne olmuştu?
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Adli Tıp Uzmanları Derneği Genel Sekreteri Prof. Gürcan Altun, cinsel saldırı şüphesi ile savcılığın muayene etmesini istediği çocukların muayeneyi kabul etmemesi üzerine muayene yapmamış, bu nedenle hakkında dava açılmıştı.
Yaşları 10 ila 13 arasında değişen çocuklar, kendilerini nasıl muayene edeceğini açıklayan Altun’un bilgilendirmeleri sonucunda savcılığın istediği iç ve dış beden muayenesini ısrarla reddetti.
Bunun üzerine Altun tutanak tutarak Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'na çocukları muayene edemeyeceğini bildirdi.
Savcılığın tepkisi ise Altun hakkında görevi ihmal ve adli görevi kötüye kullanmak suçlamasıyla iddianame hazırlamak oldu.
Sonunda Altun, Edirne 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde üç aydan bir yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Benzer bir davada, 2010’da, Trakya Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yılmaz da yargılanmış ve beraat etmişti. (YY)