Zonguldak’ın Ereğli İlçesi Kandilli Beldesi’ndeki özel maden işletmesinde çalışan madencilerin işten çıkarmalara karşı iş durdurarak madenden çıkmama eylemi ikinci gününde.
2005'te Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) ihale ile kiraladığı sahada üretim yapan Hattat Holding'e bağlı Hema Kömür İşletmeleri’nin işlettiği madende 29 işçinin çıkarılmasının ardından dün de 60 işçinin iş akitlerinin sonlandırılmasıyla ilgili duyuru maden girişine asıldı.
Sabah ocağa gelen işçiler arkadaşlarının işten çıkarılması üzerine ocağa giren işçiler, üretim odalarına dağılmadan içeride eyleme başladı. Diğer vardiyalardan işçilerin de katıldığı eylem 400 kadar işçiyle sürüyor. İşçilerin aileleri ve ocak dışında çalışan işçiler de maden önünde destekte.
İşçilerin üyesi olduğu Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alabaş’ın bianet’e verdiği bilgilere göre işverenin ihale sözleşmesinde belirtilen kömür zezervinin sahada olmaması nedeniyle istediği ek süreyi alamadı. Şirket, yılsonuna dek sorunun çözülmesi halinde tasfiye uygulayacağını belirtti.
Alabaş, işçilerin iş yerinin kapatılmamasını istediğini belirterek “Çözüm sahibi siyasi iradedir” dedi.
“Devlet maden işçilerinin ölüsüne değil, dirisine sahip çıkması gerekir. Türkiye’de işsizlik korkusu ölüm korkusunun önüne geçti. Maden işçisi her gün yerin altında ölümle burun buruna, işsizlikten daha çok korkuyor. İşsizlik oranı malum. Maden işçisi evine ekmek götürebilecek, hayatını planlayabilecek yarınlar istiyor. Üretmek, kazandırmak ve kazanmak istiyor.”
TTK ek süre vermedi
Şirket, iş akitlerinin feshedildiğine ilişkin duyuruda 12 milyon ton rezervli olarak ihaleye çıkılan sahada 4- 4.5 milyon ton kömür rezervi bulunduğuna dikkat çekerek, TTK'nın hazırlık çalışmaları için ek süre vermediği belirtti. "Tüm bu süreçte altı aydır üretim yapılmamasına rağmen alacaklarınız tam olarak ödenmiş ve mağdur olmamanız için gereken hassasiyet gösterilmiştir. Şirketimizin toplu işten çıkarmak için Türkiye Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nden aldığımız müsaade gereğince listede isimleri bulunan 60 işçimizin iş sözleşmesi, tüm yasal hakları ödenerek fesih edilmiştir. İş sözleşmesi fesih edilen çalışanlarımız talepleri halinde Amasra Maden Projelerimiz ve Çerkezköy'de kurulu şirketlerimizde istihdam edilebileceğini, bilgi edinmenizi rica ederiz." |
Alabaş, 2005'te Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan (TTK) ihale ile kiraladığı sahada üretim yapan Hattat Holding'e bağlı Hema Kömür İşletmeleri’ndeki sürecin altı buçuk ay önce Soma madenindeki iş cinayetinin ardından başladığını anlattı.
“TTK kalın damarlardaki çalışmanın yönetmeliğe aykırı olabileceği gerekçesiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan denetlemesini istedi ve bu sürede üretim durduruldu.
“Teftiş sonunda iş güvenliğine aykırı durum tespit edilemediği söylendi ancak TTK’nın üretmeye devam edileceği yönünde yazı göndermemesi nedeniyle şirket süre uzatımı istedi.
“ Şirket, rödavans ihalesindeki rezervin olmadığını, sondaj çalışması sonucu başka bir rezerv tespit ettiğini belirterek bunu için de hazırlık süresi istedi. TTK, bu hazırlık sürecinde de rödavans ödememeleri için ek süre verebilir, ancak vermedi.
“Bu talebe cevap alamayan şirket İş Kanunu’nun 29. maddesine göre toplu işten çıkarma hakkını kullanacağı gerekçesiyle bize ve Türkiye Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne tebligat gönderdi. 22 Ekim-22 Kasım olarak belirtilen süreç yılbaşına dek uzatıldı. Yılbaşına dek sorun çözülmezse 480 işçiyi 31 Aralık’ta işten çıkarak tasfiye yapacağını söyledi.
“Süreç çözülmediği için işveren tebligatı uygulamaya koydu.”
Alabaş, bu süreçten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın haberi olduğunu, sendika olarak çözüm için herkesi bilgilendirdiklerini ancak çözüm bulunamadığını söyledi. (BK)
* Fotoğraf: Mustafa Kemal Bektaş / AA