Zonguldak'ın Kilimli Beldesi Belediye Başkanı Seçkin Özdemir hakkında 114 ton hurda demiri usulsüz satıp, elde edilen 50 bin TL'yi zimmetine geçirdiği iddiasıyla açılan davanın ilk duruşmasını gazeteciler izleyemediler.
16 Temmuz'da görülen duruşmayı izlemeye giden gazeteciler adliyeye sokulmadığı gibi aralarında yaygın medyanın Zonguldak muhabirlerinin de bulunduğu habercilerden ısrarcı olanlar tartaklanarak adliye çevresinden uzaklaştırıldı.
Polisin işi ama...
Bazı gazetecilerin 155'i arayarak polisten yardım istemesine karşın olay yerine Emniyet'ten bir ekip gelmediği gibi olan bitene, adliyede görevli polislerin de seyirci kaldığı da savunuldu. Savcıya durum iletildiğinde yanıtı "Bu benim değil, polisin işi" oldu.
Yerel Halkın Sesi gazetesi olayı, 17 Temmuz tarihli sayısının birinci sayfadan "Kilimli Belediye Başkanı Seçkin Özdemir'in zimmet davası dün Zonguldak Adliyesi'nde başladı ama..." üst başlığı ve "Bu haber Sansürlenmiştir" yazılı manşetiyle duyurdu.
Haberin kamuoyunda duyulması üzerine Çağdaş Gazeteciler Derneği Zonguldak Şubesi ile Karaelmas Gazeteciler Derneği bir açıklama yaparak devlet yetkililerini görevlerini yapmaya çağırdı.
ÇGD Zonguldak: Valilik fırsat vermemeli
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Zonguldak Şubesi'nce Başkan Ali Ayaroğlu imzasıyla yapılan açıklamada, Özdemir'in davası sırasında yaşananlar kaygılarını doğruladığını, habercilerin fiziki tacize maruz kaldıkları halde olay yerine çağrılan polisin gelmeyişininse işin başka bir boyutu olduğu ifade edildi.
"Basının haber alma özgürlüğü kutsaldır, bu düşünceden hareketle Zonguldak Valiliği üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli, basının haber alma özgürlüğüne engel olmak isteyen güçlere fırsat vermemelidir."
Karaelmas Derneği: Yetkililer sessiz kalamaz
Karaelmas Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu, gazetecilerin görevlerinde engellenmesinin tüm basın camiasınca tepkiyle ve üzüntüyle karşılandığını bildirerek, Zonguldak Valisi Erdal Ata ve ilgili kurumları buna sessiz kalmamaları ve benzer olaylara meydan vermemelerini istedi.
Gazetecilere bir destek de Zonguldaklı sivil toplum örgütlerinin bileşimiyle oluşturulan Zonguldak Demokrasi Platformu'ndan geldi. Platform üyeleri yerel Halkın Sesi Gazetesi ile Karaelmas Gazeteciler Derneği'ni ziyaret ederek gazetecilere yapılan baskıyı kınadı.
"Bir kentte adliye binası birilerince saatlerce abluka altında tutulabiliyor ve devletin Valisi, Başsavcısı, Emniyet Müdürü bu duruma seyirci kalıyorsa, bu son derece kaygı verici bir şeydir. Bizler Zonguldak'ın dağ başına çevrilmesine izin vermeyeceğiz. İlgililere, derebeylikte değil de demokratik bir hukuk devletinde yaşadığımızı anımsatmak isteriz..." (EÖ)