*Fotoğraf: Anadolu Ajansı/Arşiv
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Sosyolog Slavoj Zizek, resmi açılışısını 2017'de yapan Kobanê Üniversitesi'nde dün "Acaba Günümüzde Demokrasi Halen Bir Tercih Midir?" konulu ders verdi.
Yerel saatle 20.00'de başlayan ve üniversitenin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan çevrimiçi derste Zizek, Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre şöyle konuştu:
"Kürtler, entelektüel bir toplulukla fiilen var olan bir ütopya oluşturarak sadece direnmenin değil, yeni bir düzen kurmanın da simgesi oldu.
"Siz Kürtler gibi bazı istisnalar dışında insanlık giderek daha fazla bölünmüş durumda ve artık liberal demokrasi de yok. Bir devrimin görevi sadece insanları temsil etmek değil, aynı zamanda insanların ne istediklerinin farkına vardırmaktır.
Günlük pratikler ve ideoloji
"Burada olanın daha iyi işlemesi için çabalamak yerine, daha iyi bir dünya inşa etmeye çalışmalıyız. İdeoloji soyut bir değerler sistemi değildir. İdeoloji, günlük pratiklerinize kazınmıştır. Nasıl evleniyorsak, nasıl yiyorsak, nasıl seviyorsak; bu ideolojidir.
"Krizi bugün büyük seçimlerle çözemezsiniz. Zaten burada belli bir dayanışma varken seçimler işlevselleşir, birbirimize karşı çıkabiliriz ama temel kuralları çerçevesinde uzlaşırız. Bu, bugün hayal edebileceğimiz bir şey değil.
"Liberal demokrasi, temel bir sosyal sözleşmeyi gerektirir. Hegel'in işaret ettiği gibi belirli bir şey, gündelik gelenekler. Toplumu bir arada tutan budur. Kurallar, ancak yazılı olmayan kurallar. Bugün çözülen tam olarak bu ve krizlere neden olan da bu.
"Demokrasi yeniden inşa edilmeli"
"Amerikalılar sizi terk ettiğinde, anti-emperyalistler tarafından Amerikalılarla çalışmakla suçlandığınızı hatırlıyor musunuz? Bu, sizin durumunuzda somutlaşan temel yalandır. Temel bir gerçek, herkesin bunun için hayatını feda etmesi gerektiği anlamına gelmez.
"Siz Kürtlerin somutlaştırdığı Marksizmin temel dersi şu oldu: Zulmün olduğu bir ülkede gerçek tarafsız değildir. Gerçeği ancak o ülkedeki en radikallerin, en çok ezilenlerin konumundan formüle edebilirsiniz.
"Demokrasi radikal bir şekilde yeniden inşa edilmeli. Bunu sizden öğreneceğiz. Demokrasiden ne kastettiğinizi yeniden düşünmeliyiz."
Slavoj Zizek kimdir?Doktorasını felsefe ve özellikle de Alman idealist felsefesi konusunda yaptı. 1960'ların sonlarında psikanalize ve Lacan düşüncesine yakın ilgi duyduğu için, 70'lerde Paris'e giderek Jacques Alain-Miller ile birlikte Lacancı psikanaliz alanında çalıştı. Mladen Dolar, Alenka Zupancic ve Renata Salecl gibi isimlerle oluşturduğu Ljubljana ekolü, 90'lardan itibaren Avrupa'nın sol entelektüel çevrelerinde, yeni Hegelci okumalarla etkili olmaya başladı. Zizek, özellikle Hegel'in bu farklı yorumuna eklemlenen Lacan çözümlemeleriyle yeni bir Marksist yorum geliştirdi. Fransalı düşünür Alain Badiou ile birlikte yeni komünist fikre yaşam verenlerin başında görülüyor. Türkçede yayımlanmış yapıtlarından bazıları şunlar: İdeolojinin Yüce Nesnesi (Metis Yayınları), Ahir Zamanlarda Yaşarken (Metis Yayınları), Yamuk Bakmak (Metis Yayınları). | |
(DŞ)