Uluslar arası Hrant Dink Vakfı'nın (UHDV) Bilgi Üniversitesi'nde bu hafta sonu düzenlediği konferansta Sosyal Değişim Derneği yetkilisi Cengiz Algan, nefret suçlarının yaygınlığını tespit etmek için 20 gazetenin taranmasından ortaya çıkan sonuçları dinleyicilerle paylaştı.
Vatan gazetesi muhabiri Kemal Göktaş, ulusal gazetelerde yayımlanan haber ve köşe yazarlarının Hrant Dink cinayetine giden sürece ne şekilde hizmet ettiğini örnekleriyle anlattı.
Malatya Radyo Fırat ve Yenigün gazetesi yetkilisi Bülent Kutlutürk de, "Zirve Yayınevi katliamı ve Dink Cinayeti arasında hazırlanışı itibariyle ülkücü eylemler, medyanın söylemleri ve yetkililerin tutumunda şaşırtıcı benzerlikler var" dedi.
Algan, gazete tarama sonuçlarına ilişkin raporlarının Nisan sonunda yayımlanacağını ifade ederek, "Nefret suçlarının gerekli şekilde cezalandırılmadığı durumunda buna maruz kalan gruplar kendilerini daha aşağılanmış hissedebilirler. Hukuka ve kamuya olan inanç da zayıflayabileceğinden kendilerini daha da savunmasız hissedebilirler" şeklinde konuştu.
Göktaş: İslami medya da Dink'i hedef haline getirdi
Gazeteci Kemal Göktaş, 1915 yılından sonra oluşturulan toplum modelinde önemli bir yeri olan Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen'in "Ermeni bir aileden geldiği" yönündeki iddianın Agos gazetesinde çıkmasından itibaren 10 gün içerisinde Hrant Dink'în nasıl medyada hedef haline getirildiği konusunda örnekler verdi; yetkililerce de tehdit açıklamalarının yanı sıra Gökçen'in Ermeni değil Boşnak olduğuna dair savunmalara yer verildiğini anımsattı.
Göktaş, "Dink'in sadece milliyetçi ve ırkçı basında değil İslamcı çizgide yayın yapan basında da hedef haline getirildiğini görüyoruz" dedi.
Doğanay İHOP araştırmasını tanıttı
Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ülkü Doğanay da, İnsan Hakları Ortak Platformu (İHOP) adına yaptıkları ve Hürriyet, Zaman, Posta, Güneyde İmece, Sonsöz gibi gazetelerin Dink Cinayeti sürecinde izledikleri yayınlara ilişkin inleme çalışmasının sonuçlarını dinleyicilerle paylaştı.
Kutlutürk: Az sayıda Ermeni kapalı yaşam sürüyor
Gazeteci Bülent Kutlutürk de, Malatya'da Zirve Yayınevi'ne götüren süreçte yerel basının tutumunu incelediğini, Hıristiyanların hedef haline getirilmesinde nefret söyleminin azımsanmayacak bir etkisinin bulunduğunu kaydetti.
Kutlutürk, 700 bin nüfuslu Malatya'da Alevilerin, modern giyinen insanların baskı gördüğünü, az sayıda Ermeni'nin de çok kapalı bir yaşam sürdüğü ve gizlilik içerisinde varlıklarını sürdürdüklerini söyledi. (EÖ)