Malatya'da Zirve Yayınevi'nde Almanya uyruklu Tilman Ekkehart Geske, Necati Aydın ve Uğur Yüksel'in 18 Nisan 2007'de öldürülmesiyle ilgili davanın altıncı duruşmasına 12 Mayıs'ta devam ediliyor.
14 Nisan görülen davanın bir önceki duruşması, 12 saat sürmüş, Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklar Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir ve Salih Gürler'in sorgusunu yapmıştı.
Sanıkların korktuğu Emre Günaydın dinlenecek
Üç sanık, kendileri ve ailelerine kötülük yapabileceğini düşündükleri diğer tutuklu sanık Emre Günaydın'dan korktukları için cinayete katıldıklarını iddia ederek, üç maktülün ellerinin bağlanması ve bıçaklanması olayına karışmadıklarını ileri sürdüler.
Günaydın'ın kendilerine "Bu işin dönüşü yok, kafanıza sıkarım" dediğini öne süren Özdemir, mahkeme heyetinin "Emre Günaydın'ın elinde hiç silah gördün mü?" yönündeki sorusuna "Hayır, ama küçük bir bıçak taşırdı" diye cevap vermişti.
Gürler de, "Emre Günaydın zaman zaman zor kullanan biriydi. Abisinin, Sedat Peker'in yanında olduğunu, dayılarının Türkiye'de sözü geçen mafyalar olduklarını ve kendisi cezaevine girse bile Cumhurbaşkanlığından özel af bile çıkartabileceklerini söylerdi" demişti.
Ancak sanıklar, müdahil avukatların, kan izlerinin üzerlerindeki giysilere nasıl bulaştığı yönündeki sorularını yanıtsız bıraktılar.
Yıldırım, 16 hatlı cep telefonu kullanmasıyla ilgili soruları, "Boş zamanlarımda ikinci el cep telefonu satışı yapıyordum" diyerek yanıtlamıştı. SİM kartını 40 değişik cep telefonunda kullanan Gürler ise, "Cep telefonumu satınca yurt ve dershanedeki arkadaşların telefonlarını kullanıyordum" diyordu.
Mahkeme, polis Yayınevi bürosuna gelince balkondan bir alt kata inmeye çalışırken düşerek ağır yaralanan, tedavisinden sonra da tutuklanan katliamın önemli sanığı Günaydın'ın sorgusunu gerçekleştirecek.
Günaydın'ın kemik yaşının tespiti yapılıyor
Mahkeme, sanıkların kullandığı telefonların olaydan geriye dönük olarak bir yıllık kayıtlarının istenmesi talebini "dava dışı kişilerin özel yaşamlarını ihlal edilmemesi için" ancak ayrıntılı ve gerekçeli talepte bulunulması halinde değerlendirmeye almayı kabul etmişti.
İçişleri Bakanlığı'ndan olayla ilgili emniyet görevlilerinin disiplin suçuna ilişkin eylemleri bulunup bulunmadığı yönünde rapor istenmesini talebiyse, "yargılama ve sanıklarla ilgisi yok" denilerek reddedilmişti. Mahkeme Günaydın'ın kemik yaşının tespiti yönünde avukatının yaptığı başvuruyu kabul etmişti.
Cuma Özdemir SİM kartından beraat etti
Üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılanan Günaydın, Özdemir, Gürler, Yıldırım ve Hamit Çeker Malatya E tipi cezaevinde bulunuyorlar. Kürşat Kocadağ ve Mehmet Gökçe de tutuksuz olarak yargılanıyorlar.
26 Ekim 2007'de cezaevindeki terzihaneye ütülenmesi için gönderdiği ceketinin cebinde bir adet SİM kart bulunan Cuma Özdemir, cezaevine SİM kart sokmaktan yargılandığı davada dün (8 Mayıs) beraat etmişti. (EÖ/GG)