Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Diyarbakır’da beş yıl önce zırhlı aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden 19 yaşındaki Şahin Öner’le ilgili açılan davanın görülmesine bugün başlandı.
Tek sanık olan ve tutuksuz yargılanan polis memuru S.K. duruşmaya katılmadı. Avukatı da sanığın polis olması nedeniyle davanın naklini istedi.
Öner ailesinin avukatları ise sanığın tutuklanmasını talep etti.
Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi her iki talebi de reddetti.
Dava neden beşinci yılda başladı? |
Öner’in ölümüyle ilgili tek kişi suçlandı: Zırhlı aracı kullanan polis memuru S.K. Aslında ilk duruşma, 29 Haziran 2017’de Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülmüştü. Ancak mahkeme, Öner ailesinin avukatlarının talebini kabul ederek, olayın “taksirle öldürmek” değil, “kasten öldürme” olduğuna hükmetti ve görevsizlik kararı vererek dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi. TIKLAYIN - Mahkeme: Zırhlı Araç Çarpması Kaza Değil, Kasten Öldürme Ancak dosyanın gönderildiği Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, olayın kaza olduğunu iddia ederek, mahkemeler arasındaki görev uyuşmazlığının çözümü için dava dosyasının Antep Bölge Adli Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. TIKLAYIN - “Mahkeme Tanıkları, Adli Tıp Raporunu, Otopsiyi Yok Saydı; Sanık Polisi Korudu” Dosyayı inceleyen Antep Bölge Adliye Mahkemesi, Şahin Öner'in ölümüne neden olduğu iddia edilen polis memuru S.K.’nin ağır ceza mahkemesinde yargılanmasına karar verdi. Böylece dava beşinci yılında, bugün başlayabildi. TIKLAYIN - Medya “Bomba Elinde Patladı” Dedi; Otopsi, Adli Tıp, Mahkeme “Cinayet” Dedi |
“Güncel ortam” gerekçesiyle nakil talebi
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, bugünkü duruşmaya sanık polis S.K. katılmadı.
S.K.’nın avukatı İbrahim Kaygusuz müvekkilinin İstanbul merkez Beykoz İlçe Emniyet Amirliğinde görevli olduğunu belirterek davanın İstanbul ya da Sakarya’ya nakledilmesini talep etti:
“Esas olan davanın görevli ve yetkili mahkeme duruşma salonunda görülmesi gerekmekte ise de güvenlik, savunma hakkının korunması, kalabalık sanık ve müşteki taraftarlarının varlığı, yoğun kamuoyu ilgisi sebebi ile sayın mahkemenizin görevine itiraz etmekle birlikte mahkemenin naklini talep ediyoruz.
“Sanığın polis memuru oluşu, olayın toplumsal bir hareket neticesinde meydana gelmesi ve içinde bulunduğumuz güncel ortam, bu davada başka olayların meydana gelmemesi, keşif ve güvenliği nedeniyle davanın İstanbul veya Sakarya il yargı çevresine nakledilmesi yararlı olacaktır.”
Zırhlı araçta inceleme yapılacak
Öner ailesi avukatı, İHD Diyarbakır Hukuk Komisyonu üyesi Abdullah Zeytun ise sanıktan şikayetçi olduklarını söyledi ve nakil talebinin reddedilmesini istedi.
Mahkeme de sanık avukatının nakil talebini reddetti.
Öner ailesinin avukatlarının, sanığın tutuklanması talebi de “sanığın sabit ikametgah sahibi olması ve yargılamanın geldiği aşama” gerekçe gösterilerek reddedildi.
Mahkeme ayrıca, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğüne yazı yazılarak, Öner'e çarpan Shortland [Akrep] marka zırhlı aracın iç ve dış özellikleri, aracın şoför mahallinde oturulduğunda yol güzergahını ne kadar görebileceğine ilişkin araçta bilirkişi incelemesi yapılması için aracın Diyarbakır Adliyesi’ne getirilerek inceleme yapılmasına karar verdi. Sanık bir sonraki duruşmada Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile dinlenecek.
Ne olmuştu? |
Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesi Şehitlik semtinde 10 Şubat 2013’te düzenlenen protesto gösterisine polis müdahale etti, 19 yaşındaki lise öğrencisi Şahin Öner hayatını kaybetti. Diyarbakır Valiliği, “bir kişinin elindeki patlayıcıyı atmak isterken yaşamını yitirdiğini” açıkladı. Ancak ön otopsi raporuna göre, Öner “trafik kazasına bağlı ezilme sonucu” ölmüştü. TIKLAYIN - "ÖLÜM SEBEBİ BOMBA DEĞİL” İHD Diyarbakır Şubesi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Serdar Çelebi bianet'e yaptığı açıklamada, Öner'in otopsi raporunu incelediklerini ve raporda, Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak'ın iddiasının aksine patlayıcı izine rastlanmadığını belirtti. TIKLAYIN - DİYARBAKIR VALİSİNE SUÇ DUYURUSU Diyarbakır Barosu ve İHD Diyarbakır Şubesi, Öner'in “elindeki bombanın patlamasıyla hayatını kaybettiğini” açıklayan Vali Toprak hakkında suç duyurusunda bulundu. İki görgü tanığı da savcılıktaki ifadelerinde, Öner’in zırhlı araç çarpması sonucu öldüğünü gördüklerini anlattı. Ayrıca İHD Diyarbakır Şubesi, Öner’in ağır yaralanmasına rağmen hastaneye değil karakol bahçesine götürüldüğünü, yarım saat burada tutulduktan sonra ambulansın Öner’i hastaneye götürdüğünü açıkladı. Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Dairesi de olayla ilgili ikinci raporunda, “olay yerinde bomba kullanılmadığını” belirtti, “Şahin Öner’in ölümünün görgü tanıklarının ifadelerinde belirtildiği şekliyle polis aracının çarpması ve sürüklemesi ile meydana geldiğini” ifade etti. Ancak Diyarbakır Terörle Mücadele Kanunu 10. Maddesiyle Yetkili Başsavcılıki zırhlı aracın sürücüsü polis hakkında “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçlamasıyla görevsizlik kararı vererek dosyayı düz savcılığa gönderdi. Dört yıllık soruşturmanın ardından polis S.K. hakkında bu suçlamayla dava açıldı. Davanın ilk duruşması 29 Haziran 2017’de görüldü. Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Öner ailesinin avukatlarının talebini kabul ederek, olayın “taksirle öldürmek” değil, “kasten öldürme” olduğuna hükmederek, görevsizlik kararı verdi ve dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi. |
(AS)