Yalın, "Tarımın sürekliliği bakımından, Tarım Sigortası ve Üretici Birlikleri yasalarının bir an önce çıkarılması gerekir" dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen panele üç partiden il başkanı ve yöneticisi, beş partiden de milletvekili adayları katıldı.
Mersin Üniversitesi Rektör Adayı Prof. Dr. Yusuf Zeren'in yönettiği panel, Oda Başkanı İbrahim Yalın'ın Mersin tarımı, sorunları ve çözüm önerilerini içeren açış konuşmasıyla başladı.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) milletvekili adayı Ömer İnan, Anavatan Partisi (ANAP) İl Yöneticisi Hüseyin Ata, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili adayı Ali Cemal Aydoğdu, Demokratik Halk Partisi (DEHAP) milletvekili adayı Ahmet Özer, Demokratik Sol Parti'den (DSP) milletvekili adayı Adem Topçu, Doğru Yol Partisi (DYP) İl Başkanı Necati Naran, İşçi Partisi'nden (İP) milletvekili adayı Hayati Şimşek ile Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İl Başkanı Abdurrahman Yıldız panelin konuşmacılarıydı.
Kapasite var, kullanılamıyor
Mersin nüfusunun yüzde 36'sının köylerde yaşadığını, 100 bin ailenin geçimini tarımdan sağladığını belirten Yalın, Mersin'in Türkiye narenciye üretiminin yüzde 35'ini, sebze üretiminin yüzde 6 ve tahıl üretiminin de yüzde 2'sini ürettiğini söyledi.
"Bu kapasiteye rağmen, girdi kullanımındaki yetersizlikler, mevcut ürün ekme alışkanlıklarının devam etmesi ve üretim planı olmaması nedeniyle özellikle örtü altı sebzeciliğinde sorunlar yaşıyoruz. Tarım alanları, Mersin'in aldığı göç nedeniyle yapılaşmaya kurban ediliyor, kentle iç içe kalan tarım toprakları kirleniyor" diyen Yalın'ın çözüm önerileri ise şöyle:
"Çözüm imkansız değil"
* Tarım alanlarında üretim ve satış birlikleri kurulması, belirli bölgelerde belirli ürünlerin potansiyel ürün haline getirilmesi, tarıma dayalı sanayiinin geliştirilmesi, bu sanayiinin kırsal alana kaydırılarak kırsal alanda istihdam sağlanması gerekir.
* Ekolojik kaynaklı bölge olanakları rasyonel değerlendirilirse, sürekli bir ihracat potansiyeli sağlanabilir. Akılcı politikalarla bölge, dünya tarımını yönlendiren bir etkinliğe ulaşabilir.
* Tarım topraklarının betondan ve diğer işgallerden korunabilmesi için öncelikle bir toprak haritalamasına ihtiyaç duyuluyor.
* Tarım topraklarının tarımsal SİT alanı ilan edilerek korunması gerekir.
Tarımda kalkınmada öncelikli bölge
Mersin'in Tarımda Kalkınmada Öncelikli Bölge ilan edilmesini isteyen Yalın, Tarım Bakanlığı'nın mevcut uygulamalarından şikayetçi olan üreticinin bir zamanlar var olan Zirai Mücadele Teşkilatı ile Toprak-Su Müdürlüklerini aradığını kaydetti.
Tarımın sürekliliği bakımından Tarım Sigortası ve Üretici Birlikleri Yasalarının bir an önce çıkarılması gerektiğini belirten Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı İbrahim Yalın, Türk tarımının kalkınması için şu anda birçoğu atıl durumda bekleyen ziraat mühendislerinin bilgi, birikim ve deneyimlerinden mutlaka faydalanılması gerektiğinin de altını çizdi. (BB)