Bazı ihracatçıların, üreticiden zeytinyağını kilosu 2 milyondan almak için uğraştığını ifade eden Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, üreticiye çağrı yaptı:
"Bu oyuna gelmeyin. En azından 2.5 milyon liraya gelene kadar bekleyin. O bile az. Çünkü Avrupa'da, özellikle İspanya'da zeytinyağı fiyatları her geçen gün yaklaşık 30 - 40 bin lira yükseliyor."
Çetin, Tariş Genel Müdürü Ayhan Özer'le birlikte düzenlediği basın toplantısında Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın önce İhracatçı Birliği'nin talebiyle tüm dökme zeytinyağı ihracatını ardından da kapsamı daraltarak sadece 1 - 2 asitli zeytinyağı ihracatını yasaklamasını değerlendirdi.
Bu yasağın hızlı bir şekilde daraltılmasına rağmen, tamamen kaldırılması için Dış Ticaret Müsteşarlığı nezninde girişimlerde bulunacaklarını ifade eden Çetin, zeytinyağı fiyatlarının Şubat'ın ikinci
yarısından itibaren hızlı bir yükselişe geçeceğini söyledi.
Tariş'in verdiği kredi ile idare edin
Bu nedenle üreticilerin Tariş'in verdiği kilo başı 250 bin liralık kredi ile bir süre idare etmelerini ve kesinlikle satış yapmamaları gerektiğini ifade eden Çetin şu değerlendirmeyi yaptı:
"İhracatçının 15 gündür estirdiği bu panik havası geçicidir. Bu yıl dünyada zeytinyağı üretimi talebi karşılamaktan uzaktır. Zeytinyağında
yükselişin önüne kimse geçemeyecektir."
Artacak fiyatlardan tüketicinin de etkilenmemesini isteyen Çetin, Tariş'in fiyatları düzenleyeceği sözünü verdi.
Üreticiye 250 bin liralık krediyi gelecek yılın ürününden mahsup etmek üzere verdiklerini ifade eden Çetin, kredilendirme konusunda ve ileri dönük olarak şu noktaları vurguladı:
* Üretici bu krediyle acil ihtiyaçlarını karşılar. Bu kredi Tariş'e 5 trilyon liralık yük getirecek. Bunu da karşılayacak paramız var.
* Tariş bu yıl 5 bin 839 tonu ortak içi olmak üzere toplam 9 bin 617 ton zeytinyağı alımı yaptı. Daha 4 bin ton alım yapmayı planlıyoruz.
Hep aynı film
* Geçen sene de fiyat 1 dolar olacak dediler. Biz 'hayır' deyince biz kötü adam olduk. Ama haklı çıktık. Fiyatlar 2 dolara çıktı. Sonunda çiftçi ve ülke döviz kazandı.
* Geçen sene ithalat izniyle üreticinin elindeki malı yok pahasına almaya çalıştılar.
* 1 ve 2 asite getirilen yasak kalkmalıdır. Paketli ihracat yapalım ama dökme ihracatının şu an üretici ve ülke için çok büyük faydası var.
* Bir iki ihracatçı, devleti bize karşı kullanmak istedi ancak oyunları tutmadı. Hatadan hızla dönülmesine rağmen, kutulu ihracatı arttırmayı hedefleyen yasağın hiçbir faydası yok.
Yasak kalksın
Dökme zeytinyağına ihracat yasağı getirilmesinin, dünya piyasa fiyatlarından kopmak anlamına geldiğini bildiren Çetin, şöyle konuştu:
"Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvuracağız. Dökme olarak ihracatı yasaklanan 1-2 asit zeytinyağı, 5 asit yağ gibi rafine edilerek, düşük fiyatla dışarıya çıkarılacak. Yani 2 bin dolara satma imkanına sahip olduğunuz yağı bin 700 dolara satacaksınız. Bu da ülke için döviz kaybı demektir."
Tariş Genel Müdürü Ayhan Özer, ihracatçıların Tariş'e yönelttiği eleştirilerin insaf sınırını aştığını belirterek, "Bizim amacımız belli üreticimizi korumak. Benim de Tariş adına üye olduğu İhracatçı Birliği'nde bu karara itiraz ettik" diye konuştu.
Özer, böyle bir kararın sektörün tüm kesimlerinin görüşleri alınarak verilmesi gerektiğine işaret ederek ikinci düzeltme tebliğinin yayınlandığı gün, yapılan geniş katılımlı toplantıda sektörün yüzde 95'inin bu yasağa karşı olduğu kararının çıktığını kaydetti.
Bankalar için ilk sermaye takviyesi Tarişbank'a
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, bankalara devletin sermaye takviyesi yapmasını öngören yeni bankacılık yasasının ilk uygulandığı bankanın Tarişbank olmasını istedi.
Sermaye arttırımı için çalışma yaptığı ve bu yönde devletten yardım talebinde bulunduğu bir dönemde Tarişbank'a el konduğunu hatırlatan Çetin, yeni yasa çerçevesinde taleplerini şöyle dile getirdi:
* Yargı kararıyla banka bize geri dönmüştür. Bu süreçte devlet bankaya 50 trilyon sermaye eklemiş ve sermaye rasyosu 8 düzeylerine yükselmiştir.
* Verilen 50 trilyon liranın yeni düzenleme kapsamında değerlendirilmesini istiyoruz. Biz bunun 7 yıla yayılan vadede geri
ödemeyi taahhüt etmeye hazırız.(NU)