* Fotoğraf: İkizköy Direniyor Twitter hesabı.
Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunduğu "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ne karşı zeytin için adalet isteyenler dün (14 Aralık) Meclis'te bir araya geldi.
Kanun teklifinin 33 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulmasının ardından ekoloji aktivistleri, teklifin görüldüğü Bütçe Komisyonu görüşmelerine katıldı.
Teklif
Ekoloji aktivistlerinin ve yurttaşların protesto ettiği kanun teklifinin zeytinliklere ilişkin 1. maddesi, dünkü görüşmelerden sonra teklif metninden çıkarıldı.
Teklif, "Madencilik faaliyetlerinin zeytinliklere denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın izniyle zeytinlik alanlarında madencilik yapılabilmesine imkân tanıyordu.
Madde ile yeni ekonomik ve sosyal gelişmelerle birlikte ülkenin artan elektrik ihtiyacının öncelikle yerli kaynaklardan karşılanması amacıyla elektrik üretimine münhasır bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte ruhsat sahibi veya rödovans olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yürütülen madencilik faaliyetlerinin, zeytinlik alanlarda kayıp yaşanmadan, dengeli bir biçimde sürdürülmesi doğrultusunda tabi olacağı usul ve esaslar düzenlenmektedir.
Zeytinliklerini savunmak için Muğla'dan Ankara'ya gelen İkizköylüler, kararla ilgili sosyal medya hesaplarından yaptıkları açıklamada şöyle dedi:
"Doğaya ve #ZeytineÖzgürlük gelene dek durmak yok!"
Yollara düştük, engellendik, nice zorluklar aşarak meclise ulaştık. #ZeytinimeDokunma diye haykırdık! Sonuç:
— Akbelen Yuvamız Vermeyeceğiz ???????????? (@ikizkoydireniyo) December 14, 2022
❗️Zeytinlikleri talana açan yasa maddesi geri çekildi✌????????
Direne direne kazanacağız tüm haklı mücadeleleri! Doğaya ve #ZeytineÖzgürlük gelene dek durmak yok! pic.twitter.com/o8n6KlsXgO
Ne olmuştu?
AKP, hazırladığı "torba kanun" içerisinde yer alan "Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" ile zeytinlikleri maden ocaklarına açacak düzenlemeyi yasa haline getirmeyi amaçlıyordu.
Düzenleme 10 Aralık 2022 gecesi TBMM'ye sunulmuştu.
Teklife göre:
Maden Kanunu'na eklenecek geçici maddeyle, ruhsat sahibi veya rödovansçı olan gerçek veya tüzel kişiler tarafından yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı alanlar veya fiili olarak üzerinde zeytinlik bulunan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının, izin verilecek maden sahalarının bulunduğu ilçe ve il sınırlarına öncelik vermek suretiyle taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine, kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından izin verilebilecekti.
(TY)