"Orman Bakanı Nami Çağan, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Ege Zeytin İhracatçıları Birliği arasında imzalanan protokole göre, zeytinlik kurmak üzere İhracatçılar Birliği'ne orman arazisi verilmesiyle ilgili olarak ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, kuşkularını şöyle dile getirdi:
* İhracatçılar Birliği'nin bu alanlarda zeytin yetiştiriciliği yapacağı kuşkulu.
Verilecek araziler kıyı şeridinde...
* Çok uluslu zeytinyağı şirketleri ile ortak plantasyonlar yaratılmayacağının garantisi var mı? Çünkü, zeytin yetiştirmek üzere tahsis edilecek orman arazilerinin çoğu kıyı şeridinde..."
ÖDP Burhaniye, Edremit ve Erdek ilçe örgütlerinin Burhaniye Belediye Düğün Salonu'nda düzenlediği kurultayda, zeytin üreticisinin sorunları dinlenip çözüm önerileri tartışıldı.
Topraklar peşkeş çekiliyor
ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, IMF ve Dünya Bankası'nın dayatmalarına karşın zeytin üreticisinin örgütlenmesi gerektiğini söyledi:
* Zeytin üreticisi, tarım reformu ve tarımda yeniden yapılanma adı altında yabancı tekellere ve büyük tarım şirketlerine peşkeş çekiliyor.
* 20 yıldan bu yana zeytin ve zeytinyağı üreticisinin yüzü hiç gülmedi. Hükümet, bolluk yıllarında da zeytin ve zeytinyağına iyi fiyat vermedi. Hükümetlerin IMF ve Dünya Bankası'na dayalı politikaları yüzünden tüccar ve sanayici çuvalla para kazanırken, üretici kaybetti.
Amaç: Zinciri kırmak
* 11 Kasım 2001'de Ayvalık'ta Orman Bakanı Nami Çağan, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel, Milli Emlak Genel Müdürlüğü ve Ege Zeytin İhracatçıları Birliği arasında bir protokol imzalandı.
* Bunun amacı, IMF ve Dünya Bankası'nın dayatmasıyla üretici için üretimden pazarlamaya uzanan zinciri kırmaktır.
* Öte yandan, yeni protokol ile İhracatçılar Birliği'nin üretim ve pazarlama zincirini sağlamlaştırmak istiyorlar. Ormanlardan çıkarılan araziler, az topraklı yoksul köylüye değil, İhracatçılar Birliği'ne veriliyor.
* Bu geniş alanlarda İhracatçılar Birliği'nin zeytin yetiştiriciliği yapacağı da kuşkulu.
Neden yoksullara verilmiyor?
* Bu arazilerin yoksul az topraklı çiftçilere dağıtılması neden düşünülmüyor? Bu uygulamayla oluşturulacak tekelleşme sonucunda fiyatlar, üreticiden ürünü satın alacak olan tüccar tarafından tek taraflı alarak belirlenecek. Üretici acil olarak birleşmelidir.
Sonuç Bildirgesinin sonuçları
Kurultay'ın sonuç bildirgesinde ise şu görüşlere yer verildi:
* Tariş ve Marmara Birlik yönetimlerinin demokratikleştirilmesi ve satıştan elde edilecek kazançtan üreticilere ve ortaklara pay verilmesi.
* Zeytinciliğe destek ve teşvik uygulamasına devam edilmesi.
* Tarımsal kredi faizlerinin düşük tutulması, taban fiyatların maliyetin altında belirlenmemesi,
* Zeytinyağı kullanma alışkanlığını geliştirmek için çalışmalar yapılması.
* Çiftçileri fiyat belirlemede taraf yapacak ve üretimden pazarlamaya kadar söz sahibi kılacak örgütlerin kurulması ve sosyal güvenlik haklarının sağlanması.
* Zeytin toplayıcıları olan işçilerin toplu pazarlık yapabilecekleri örgütlere kavuşturulmaları gerekir.(BB/NU)