Mahkeme ayrıca, 19 sivil sivil toplum kuruluşu ve kişilerin açtığı davaya atıfta bulunarak dosyanın Gaziantep 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gönderilmesi yönünde de karar aldı.
Eserler kilit altında
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sivil toplum kuruluşları arasında ortaya çıkan ve Zeugma mozaiklerinin kapısı kilitli bir salonda korumaya alınmasıyla sonuçlanan anlaşmazlık, eserlerin İstanbul'da yapılacak NATO Zirvesi'ne katılacak yabancı konuklar için Topkapı Müzesi'nde sergileneceğine ilişkin haberler üzerine başladı.
Zeugma mozaiklerinin Gaziantep'ten bir başka ile götürülmesine karşı çıkan sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bu yöndeki görüşlerini sık sık basın açıklamaları yaparak kamuoyuna duyurdular.
Basın açıklamalarına karşın sergi hazırlıklarının devam etmesi karşısında örgütlenen sivil toplum kuruluşları güç birliği oluşturmak amacıyla Zeugma Platformu'nu oluşturdu.
Platform, eserlerin İstanbul'a taşınmak üzere sandıklara yerleştirildiği 11 Mart'ta, taşınmaz eserlerin naklinin suç olduğu iddiasıyla Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu. Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi' nin aldığı ihtiyati tedbir kararı sonrasında mozaiklerin bulunduğu salonun demir kapısı kilitlendi, müze ziyarete kapatıldı.
Zeugma Platformu: Mozaiklerimizden Ellerinizi Çekin!
Mozaiklerin İstanbul'a Bakanlar Kurulu kararıyla götürüleceğini iddia edenlerin beyanlarının gerçeği yansıtmadığını iddia eden Zeugma Platformu, dün bir açıklama yaptı.
Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
* 2863 Sayılı yasanın 6. maddesi gereği mozaikler taşınmaz kültür varlıklarıdır.
* Ancak taşıma ile ilgili, Bakanlar Kurulu, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ve Bakan onayı ve gerekli izinler de bulunmamaktadır. Konuyu çarpıtmak isteyen bazı çevreler, Genel Müdürlüğün 20.01.2004 tarih ve 1402 sayılı Restorasyon, konservasyon ve fotoğraf çekme izin yazısını; 'eserlerin taşınması için Bakanlar Kurulu kararı' gibi, takdim etmektedirler.... ellerini bizim mozaiklerimizden çeksinler." denildi.(YS/)