Toronto'daki G20 zirvesi öncesinde zengin ülkelerin oluşturduğu G8 toplantısında yoksul ülkelerdeki kadın ve çocuklar için yardım sözü çıktı.
Beş yıllık planın doğum sırasında hayatını kaybeden binlerce anne ve bebeği kurtarması amaçlanıyor. Her yıl çoğu Sahra altı Afrika ve Güney Asya'da yaklaşık sekiz milyon çocuk beş yaşına gelmeden ölüyor.
Cenevre merkezli Anne, Bebek ve Çocuk Sağlığı İçin İşbirliği örgütünden Flavia Bustero'ya göre bu girişim bir ilk ve olumlu. "Ama maddi yardım sözüne bakınca bardağın sadece yarısının dolu olduğu görülüyor."
Oxfam ve diğer insani yardım örgütleri de bağışçı G8 ülkelerini görüntüyü kurrtarmaya çalışmakla suçluyor. Buna göre zengin ülkeler belli bir alanda yardım sözü verirken kalkınma yardımı bütçelerini aynı tutuyor. Yani bir alandan alıp diğerine aktarıyorlar.
Oxfam sözcüsü Mark Fried, "Hiçbir çınar yaprağı Kanada'nın yardım konusunda tutmadığı sözlerle ilgili ayıbını örtecek kadar büyük değil" dedi.
Aktivistler 2015'e kadar doğumda kadın ölümlerini 1990'a göre dörtte üç ve beş yaş altı çocuk ölümlerini üçte iki azaltmayı öngören Binyıl Kalkınma Hedeflerine (MDG) ulaşabilmek için gereken 30 milyar doların (yaklaşık 45 milyar TL) 20 milyarının G8 ülkelerince karşılanması gerektiğini söylüyor.
Birleşmiş Milletler'in hesabına göre bu 30 milyar dolar yaklaşık 1milyon kadın ve 11 milyon çocuğun hayatını kurtaracak.
Beş yıl içinde 1,1 milyar dolar bağışlayacağını açıklayan Kanada hükümeti, bu hafta sonu düzenlenen zirveler için bundan daha fazlasını harcadı. 20 bin güvenlik görevlisinin yanı sıra G20 zirvesinin yapılacağı alan 5,5 milyon dolar harcanarak bir çitle çevrildi.
Save the Children örgütünden Robert Fox, ayrıca Kanada'nın krize bahanesiyle bütçe kısıntıları nedeniyle önümüzdeki sene dış yardımlarını dondurduğunu da ekledi.
G8 dünyanın en fazla sanayileşmiş ülkeleri olan Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Rusya, Britanya ve ABD'den oluşuyor. Türkiye, Avustralya, Meksika, Güney Kore, Arjantin, Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Suudi Arabistan, Güney Kore ve Avrupa Birliği'nin eklenmesiyle de G20 ortaya çıkıyor.
Oxfam küresel elçisi Bill Nighy, "G8'in yardım skandallarının ardından şimdi G20'nin ortaya çıkıp dünyanın yoksullarına ihtiyaçlarını vermesi gerek" dedi.
"Bankalara konulacak bir Robin Hood vergisi basit fakat mükemmel bir fikir. Kriz, iklim değişikliği ve açlıkla boğuşan milyonlarca yoksul insan için milyarlarca dolar kaynak yaratılabilir."
Fakat G20 zirvesi sonuç bildirgesinde bu öneri kendine yer bulamadı. (SL/EÜ)
__________________________________________________________________
* Stephen Leahy'nin IPS'te yer alan makalesini kısaltarak Türkçeleştirdik.