Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Ankara Tabip Odası (ATO) ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı'nın talepleri doğrultusunda 6 Ağustos 2008'de oluşturulan Bilimsel Kurul tarafından hazırlanan "Zekai Tahir Burak Hastanesi’ndeki bebek ölümleri” raporunu açıkladı.
Yenidoğan yatış oranı çok yüksek
Rapora göre, hastane yenidoğan yoğun bakım ünitesine yatış oranı yüzde 27,4 ve bu kabul edilemez bir oran. Doğum ağırlığı 2 bin 500 gram olan bebeklerin yatış oranının yüksek olması, herhangi bir yenidoğan ünitesinde yatan preterm bebeklerin yatan hastaların yüzde 60'ını, 80’ini oluşturduğu, bu ünitede bu oranın tam tersine dönmüş olması dikkat çekici.
Raporda, hastanede 120 olan yenidoğan yatak kapasitesinin çok üzerinde hasta yatırıldığının gözlendiğine de yer veriliyor.
Raporda kamu hastanelerinde uygulanan performansa dayalı hekim ücretlendirme sisteminin, tanı ve tedavi girişimlerine ilişkin kararlar verilirken hasta yararına odaklanamama riski taşıdığı belirtiliyor.
120 yenidoğan yatağının 40'ı 3. düzey yoğun bakım yatağı olarak düzenlenmeli
Raporda yılda yaklaşık 25 bin doğum olan Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi-Yenidoğan Ünitesi'ndeki 120 yenidoğan yatağının 40 tanesinin 3. düzey yoğun bakım yatağı olarak düzenlenmesi, geri kalan 80 yatağın da 40’ar yataklı 2 adet 2. düzey bakım ünitesi haline getirilmesi öneriliyor.
Mikrobiyolojik filtreli havalandırma sistemi gerekli
Ayrıca rapora göre ünite içinde ayrı girişi, el yıkama ünitesi ve bir yoğun bakım yatağı için yeterli yüzey alanı olan, negatif hava akımlı veya mikrobiyolojik filtreli havalandırma sistemi olan oda anlamında 4-5 adet enfeksiyon izolasyon birimi olması gerekiyor.
"Hiçbir hasta geri çevrilmeyecek!"
Raporun sunulduğu basın açıklamasında TTB Genel Sekreteri Dr. Eriş Bilaloğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "hastaneye başvuran hiçbir hasta geri çevrilmeyecek” yönündeki genelgesinin söz konusu hastanelerdeki sonuçlarını görmek ve doğru yorumlamak gerektiğini söyledi.
Eriş Bilaloğlu, son olarak da, sağlık kuruluşlarında çalıştırılan taşeron şirketlere bağlı temizlik görevlilerinin durumuna değindi.
Söz konusu çalışanların özlük haklarının olumsuzluğu nedeniyle eğitim ve deneyim açısından yeterliliklerinin tartışmalı olduğunu belirten Bilaloğlu, “Bu durum Sağlık Bakanlığı’nın Sağlıkta Dönüşüm Programı ile de ilişkili olarak izlediği personel rejiminin ve dışarıdan hizmet alma anlayışının doğrudan yansımasıdır diye konuştu. (NZ)
Bilimsel Kurul:
- Murat Akova, Dr. Prof. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Saadet Arsan, Dr. Prof. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Neonatoloji Bilim Dalı
- Çağrı Barın, Hemşire, Prof. Türk Hemşireler Derneği (Hacettepe Üniversitesi)
- Hicran Çavuşoğlu, Hemşire, Prof. Türk Hemşireler Derneği (Hacettepe Üniversitesi)
- Ergin Çiftçi, Dr. Doç. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk İnfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı
- Ebru Ergenekon, Dr. Prof. Türk Neonataloji Derneği (Gazi Üniversitesi)
- Şule Yiğit, Dr. Prof. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Neonataloji Bilim Dalı
- Gülriz Ersöz, Dr. Prof. Ankara Tabip Odası