Haberin İngilizcesi için tıklayın
Gazeteci ve ressam Zehra Doğan, kendisiyle dayanışmak için ceza aldığı resmi New York’ta bir duvara yansıtan dünyaca ünlü sokak sanatçıları Banksy ve Borf’a bir mektupla teşekkür etti.
Grafiti çalışmalarıyla tüm dünyada tanınan İngiltereli sokak sanatçısı Banksy, Doğan’ın mektubunu İngilizce çevirisiyle birlikte Instagram hesabından paylaştı. Paylaşımı dünyanın her yerinden 100 bine yakın kişi beğendi.
Mektubunda tutuklanma sürecini, bölgedeki çatışmaları ve cezaevi günlerini aktaran Doğan, Banksy ve Borf’a ona destek vererek Türkiye’de yaşananları tüm dünyaya duyurduğu için teşekkür etti.
Mektubun bir kısmı şöyle:
“Her ne kadar tutsak olsam da böyle bir desteğin haberini duyduktan sonra kendime gerçekten tutsak diyebilir miyim? Birileri beni daha önce hiç olmadığı kadar duyuyor ve tuhaftır ki aynı dili konuştuğum (konuşmak zorunda kaldığım) bu egemenler beni anlamazken, aynı dili konuşmadığım, aynı coğrafyada yaşamadığım insanlar beni anlıyor.
“Sanat konuşmanın ötesinde bir meziyet ve bunun için daha birçok şey söylenebilir. Sana ve Borf’a ne kadar teşekkür etsem azdır. Bir gün New York gibi bir kentte resmimin yansıtılacağını hayal bile edemezdim. Verdiğiniz destek, benim gibi 24 saatin 12 saatini hayal kurarak geçiren bir insanın dahi hayal edemeyeceği bir şey. Her şey için çok teşekkür ederim. Desteğinizle kendimi daha güçlü hissediyorum. Ve şimdi de Efrîn’i resmediyorum çünkü buna değer.”
Banksy’nin Instagram hesabından mektubun Türkçe ve İngilizcesini görüntülemek için tıklayın.
New York'a resmini yansıtmışlardı
Banksy ve çizimleri nedeniyle daha önce 30 gün cezaevinde yatan sokak sanatçısı Borf, Mart 2018’de Doğan’ın tutukluluğunu protesto etmek için New York’un Manhattan bölgesinde bir duvara Zehra Doğan hakkında bir enstalasyon yapmış ve Doğan’ın ceza almasına neden olan bir resmini yansıtmıştı.
Zehra Doğan hakkında
1989 doğumlu. Dicle Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu. JİNHA'da ajansın kurulduğu 2012'den kapatılana dek muhabir ve editör olarak çalıştı.
24 Temmuz 2015'te çatışmaların ve sokağa çıkma yasaklarının başladığı zamandan beri, Mardin ve civarında görev yaptı.
Şengal'de IŞİD tarafından şiddet gören kadınlarla yaptığı "Ezidi Kadınların Çığlığı" haberiyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca İsviçre’de bulunan Özgür Düşünenler adlı kuruluştan “Düşünce Özgürlüğü Ödülü”nü aldı.
2018’de Uluslararası Kadın Medya Vakfı’nın (IWFM) verdiği Gazetecilikte Cesaret Ödülü’ne layık görülen beş kadın arasında yer aldı.
Haziran 2017’den beri tutuklu
Doğan, 4,5 ay cezaevinde tutulduktan sonra 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt propagandası” ve “örgüt üyeliği” iddiasıyla hakkında açılan davanın ilk duruşmasında tahliye edildi. Mahkeme Doğan’ın “örgüt üyeliği” iddiasından beraatına, “örgüt propagandası” suçundan tutuksuz yargılanmasına karar verdi.
Mart 2017’de Doğan, Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada “örgüt üyeliği” suçlamasından beraat etti. Ancak 21 Aralık 2015 – 9 Aralık 2016 tarihlerinde sosyal medyada yaptığı paylaşımlar ve 22 Aralık 2015’te Nusaybin’de 10 yaşındaki bir çocuğun notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ceza 2 Haziran’da onandı. Doğan 12 Haziran 2017'de tutuklandı. (ÇT)