Uluslararası Kadın Medya Vakfı’nın (IWFM) verdiği Gazetecilikte Cesaret Ödülleri (Courage in Journalism Award) sahiplerini buldu.
Gazetecilikte Cesaret Ödülü’ne layık görülen beş kadın arasında tutuklu gazeteci ve ressam Zehra Doğan da yer aldı.
2018 Gazetecilikte Cesaret Ödülleri’nin sahipleri şöyle:
* Zehra Doğan, Türkiye: Türkiye'nin ilk kadın haber ajansı JINHA'nın kurucularından. Sokağa çıkma yasakları sırasında geçtiği haberler ve çizdiği resimler dolayısıyla 33 ay hapis cezasına çarptırıldı.
* Nima Elbagir, CNN, Sudan: Libya’da Afrikalı göçmenlerin açık arttırmayla satıldığı pazarı haberleştirmesiyle dünyanın ilgisini bu konuya çekti.
* Rosario Mosso Castro, ZETA, Meksika: Meksika’da kartellerin çok güçlü olduğu Tijuana kentinde, uyuşturucu ticareti ve organize suç konusuyla ilgili başarılı bir araştırmacı gazeteci.
* Meridith Kohut, ABD: Son üç yıldır Venezüela’daki ekonomik ve insani krizi belgeledi.
* Lesley Stahl, 60 Minutes/CBS, ABD (Ömür Boyu Başarı Ödülü): 50 yılı aşkın süredir insan hakları konusunda çalışıyor ve sayısız ödülü bulunuyor. Ödül aldığı işler arasında Guantanamo Hapishanesi haberleri, polis muhbirliği yapan gençlerle ilgili haberler gibi çarpıcı konular var.
“Sokağa çıkma yasaklarında cesurca habercilik yaptı”
Doğan, Nusaybin'den geçtiği bir haber ve yaptığı bir resim gerekçesiyle Temmuz 2016'da tutuklanmış, Aralık 2016'da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Haber ve resmi nedeniyle verilen 33 aylık "terör örgütü propagandası" cezasının kesinleşmesiyle birlikte Doğan, Haziran 2017'de tekrardan tutuklanarak Diyarbakır Cezaevi'ne gönderilmişti. Doğan'ın çalıştığı JINHA ise Ekim 2016'da bir kanun hükmünde kararname ile kapatılmıştı.
IWFM’den yapılan açıklamada “Zehra, Türk ordusunun uyguladığı sokağa çıkma yasakları sırasında Kürt bölgesi Nusaynin ve IŞİD kontrolündeki Kuzey Irak gibi bölgelerde cesurca habercilik yaptı ve IŞİD’den kurtulan Ezidi kadınlarla ilk röportaj yapan gazeteciler arasında yer aldı” denirken, şu ifadelere yer verildi:
“Tutukluluk Zehra’yı gazetecilikten alıkoyamadı. Cezaevinde, politik sebeplerle hapse atılan kadınların hikayelerini ve hapisteki insan hakları ihlallerini yazdı. Ayrıca cezaevi yönetiminin resim malzemesi vermeyi reddetmesine rağmen kendi yiyecek, içecekleriyle ve regl kanıyla kendi resimlerini yaratmayı başardı. Resim yapmak için fırçası olmadığı için hapishaneye düşen kuşların tüyleriyle kendine fırça yaptı. Zehra ne gazeteciliğin ne de sanatın hapisle baskılanamayacağını gösterdi.”
Zehra Doğan hakkında
1989 doğumlu. Dicle Üniversitesi Resim Öğretmenliği Bölümü mezunu. JİNHA'da ajansın kurulduğu 2012'den kapatılana dek muhabir ve editör olarak çalıştı.
24 Temmuz 2015'te çatışmaların ve sokağa çıkma yasaklarının başladığı zamandan beri, Mardin ve civarında görev yaptı.
Şengal'de IŞİD tarafından şiddet gören kadınlarla yaptığı "Ezidi Kadınların Çığlığı" haberiyle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'ne layık görüldü. Ayrıca İsviçre’de bulunan Özgür Düşünenler adlı kuruluştan “Düşünce Özgürlüğü Ödülü”nü aldı.
Gazetecilikte Cesaret Ödülü nedir?
Gazetecilikte Cesaret Ödülleri, IWMF tarafından tehlikeli koşullarda muhabirlik yapan gazeteciler kadınlara veriliyor. Hayat Boyu Başarı Ödülü ise habercilikte öncülük yapan ve sektörde kadınların yerini sağlamlaştırmak için kararlılıkla çalışan kadın gazetecilere veriliyor.
1990’dan bu yana IWMF dünyanın çeşitli ülkelerinden 90 gazeteci kadına Gazetecilikte Cesaret Ödülü ve 27 kadına da Hayat Boyu Başarı Ödülü verdi.
Türkiyeli gazeteci Ayşe Önal 1996’da, Kıbrıslı gazeteci Sevgül Uludağ ise 2008’de Gazetecilikte Cesaret Ödülü’ne layık görülmüştü. (YT/ÇT)