* Fotoğraflar: Canva.
Temizlik için kullandığımız pek çok ürün, içerdiği kimyasallar nedeniyle hem sağlığımızı etkiliyor hem de çevreye geri döndürülemeyen zararlar veriyor.
Denizlerdeki ve su kaynaklarındaki yosun miktarını aşırı ölçüde artırarak sudaki oksijen miktarının düşmesine yol açan fosfat, yüzde 60 oranında kanalizasyona akan deterjanlardan kaynaklanıyor. Deterjan kullanımı nedeniyle suya ve toprağa karışan ağır metaller arasında kadmiyum, arsenik ve sodyum da bulunuyor.
Oysa sağlığımızı ve çevreyi tehdit etmeyen zehirsiz malzemeler ile başka bir temizlik de mümkün.
Sağlığımızı tehdit eden ve doğayı kirleten kimyasalları kullanmak yerine, çevre dostu ve zehirsiz malzemeler ile kendi temizlik ürünlerimizi kolaylıkla yapabiliriz.
Doğal temizlik malzemeleri
Zehirsiz bir temizlik için en başta suya ihtiyacımız var. Ancak yağ ile su birbirine karışmadığı için su tek başına yeterli değil. Bunların beraber çalışabilmesini sağlayacak bazı maddelere ihtiyaç var. Bu maddelerden bazıları şunlar:
Doğal sürfaktan: Arapsabunu, bitkisel kalıp sabun ve küllü su doğal birer sürfaktandır. Hayvan yağı içeren ya da petrol tabanlı ürünlerin yerine tercih edilmelidirler.
Sirke: Meyve ya da tahılların fermantasyonuyla elde edilen bir sıvıdır. Yumuşatıcı, parlatıcı, saç kremi, cam ve yüzey temizleyicisi olarak kullanılabilir. Asitli içeriği mikropları öldürmesini, yağı parçalamasını ve mineral kalıntıları çözmesini sağlar.
Çamaşır sodası: Sodyum karbonat adlı bir mineraldir. Çok az miktarda yakıcı olup katı ve sıvı yağlar, kir ve pek çok petrol ürününün etkin temizleyicisidir. Aynı zamanda su yumuşatıcı ve sabun köpürtücü özellikleri de bulunur. Yakıcı özelliği nedeniyle, uygularken lastik eldiven kullanmak doğru olur. Zararlı kimyasal dumanlara neden olmaz. Klorsüz olanı tercih edilmelidir.
Karbonat: Mekanik temizleyici, beyazlatıcı, koku giderici ve hafif ağırtıcıdır. Ovma tozu, deodorant, diş macunu olarak kullanılabilir.
Uçucu bitkisel yağlar: Bitki kokularının özleri birçok parfümün ana maddesidir. Antiseptik özellikleri vardır.
* Kaynak: Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği (Buğday Derneği).
(TY)