*2017 yılında da zehirlenen Navalny'ye o dönem ilk müdahaleyi eşi Yuliya yapmıştı.
Almanya'nın başkentindeki Charité hastanesi yetkilileri noviçok sinir gazıyla zehirlenen Rusyalı muhalif Alexei Navalny'nin yatağından kalkabilecek kadar iyileştiğini açıkladı.
Charité hastanesi güncellemeyi Pazartesi günü bir tweet ile verdi. Paylaşımda Navalny'nin sağlık durumunun iyileşme devam ettiğini ve "kısa süreler için yatağından ayrılabildiğini" bildirildi.
Tweet, Rusya meclisi seçimlerinin sonuçları yavaş yavaş şekillenmeye başlarken geldi.
Muhalefet adayları, yolsuzlukla mücadele blog yazarının zehirlenmeden önce kampanya yürüttüğü iki Sibirya şehrinde sandalye kazandı.
Zehirlenmeyle ilgili son gelişmeler ne?
Almanya hükümeti, Fransa ve İsveç'teki laboratuvarların, Navalny'de kullanılan zehrin Noviçok olduğunu gösteren testlerin tekrar onaylandığını açıkladı.
Kremlin'in testlere verdiği tepkiden bahsediyordu. Rusya, Almanya'nın kendisine ayrıntıları vermediğini öne sürüyor.
Putin'in kendisine bu tür asılsız suçlamalarda bulunmanın "uygunsuz" olduğunu söylediğini belirten Kremlin, Almanya'ya tıbbi testlerin tüm ayrıntılarını teslim etmesi çağrısını yineledi.
Kremlin, konuyla ilgili kendi soruşturmalarını yürüttüğünü ve diğer ülkeler tarafından baskı görmeyeceğini söyledi.
Navalny nasıl zehirlenmişti?Navalny 20 Ağustos'ta Moskova'ya gitmek üzere Tomsk şehrinden uçağa binmiş uçuş esnasında kötüleştiği için uçak Omsk şehrine acil iniş yapmıştı. Sibirya'da zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan Navalny yoğun bakıma alınmış daha sonra tedavi olmak üzere 22 Ağustos'ta Almanya'ya götürülmüştü. Navalny'nin Almanya'nın başkenti Berlin'deki Charite Hastanesinde tedavi altına alınmasının ardından hastane yazılı bir basın açıklaması yaptı ve ilk bulgulara göre zehirlendiğini ancak tam olarak maddenin ne olduğunun saptanamadığını duyurdu. Ardından söz konusu maddenin Rusya yapımı Noviçok sinir gazı olduğu açıklandı. |
Noviçok sinir gazı nedir?
Eylül 1992'de Organik Kimya ve Teknoloji Araştırma Enstitüsü'nden (GNİİOHT) Vil Mirzayanov'a bir makaleye göre Rusya'da kimyasal silahların üretim programı (Foliant) 1973'te başladı.
Programın temel hedefi, sinir sistemine tesir eden 3. nesil yeni kimyasal maddelerin üretimi yapmaktı.
Program kapsamında 'Noviçok' kod adını alan 5 tür ikili kimyasal silah üretildi.
Bazı bilgilere göre Foliant programı kapsamındaki tüm çalışmalar 1992'de durduruldu.
Etkileri: Renksiz ve kokusuz sıvılardan oluşan sinir gazları kişinin solunum organlarına nüfuz ederek sinir sistemini doğrudan zehirliyor ve hayati fonksiyonları felce uğratıyor.
Sıvı haldeki sinir ajanları vücuda deri veya mukozadan vücuda ulaşabiliyor. Ayrıca sinir ajanları ile kirlenmiş sıvı veya katı yiyecekler yemek de zehrin bulaşmasını sağlıyor.
Belirtileri: "Sinir ajanının" solunum yollarından vücuda girmesi halinde hızlı bir zehirlenme gerçekleşiyor, maruz kalan kişi 1-10 dakika arasında hayatını kaybediyor.
"Sinir ajanı" na deri yoluyla maruz kalındığında ise zehirlenme daha yavaş gerçekleşiyor.
(PT)